Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Nemecká polícia vyšetruje ďalší útok súvisiaci s voľbami v Brandenbursku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERLÍN - Nemecká polícia vyšetruje útok, ktorého obeťou sa v utorok dopoludnia v meste Hohen Neuendorf v spolkovej krajine Brandenbursko na východe Nemecka stal aktivista Strany zelených. V stredu o tom informovala agentúra DPA.

Noviny Märkische Allgemeine napísali, že neznámy muž najprv oslovili 68-ročného aktivistu zelených a slovne ho napadol. Následne ho zhodil na zem a ukradol mu tašku, v ktorej boli volebné letáky. Páchateľ z miesta činu utiekol. Aktivista utrpel ľahké zranenia.

archívne video

Muž pobodal v nemeckom Mannheime viacero ľudí (Zdroj: X / @DerWiderstand8)

Hovorkyňa Strany zelených Anne Schumacherová tento útok odsúdila a označila ho za zbabelý. "Násilie voči politicky aktívnym ľuďom nemožno ospravedlniť a je absolútne neprijateľné," zdôraznila. Prípad prevzala policajná zložka zodpovedná za politicky motivované zločiny a vyšetruje ho ako trestný čin lúpeže.

DPA dodala, že brandenburská polícia vo všeobecnosti eviduje výrazný nárast útokov na politikov v tomto roku. Tamojšie ministerstvo vnútra informovalo, že len od januára do marca došlo k 75 politicky motivovaným trestným činom, ktorých obeťami boli funkcionári alebo zástupcovia politických strán. Za rovnaké obdobie roku 2023 bolo zaznamenaných 55 takýchto činov.

DPA pripomenula nedávny incident z Brandenburska, ktorého obeťou bola Adeline Abimnwi Awemová z Kresťanskodemokratickej únie (CDU). Táto politička, pôvodom z Kamerunu, ale žijúca v Nemecku už viac ako 20 rokov a majúca aj nemecké občianstvo, bola terčom rasovo motivovaného útoku počas vylepovania predvolebných plagátov v meste Cottbus.

K týmto násilným incidentom dochádza v roku, keď sa v Brandenbursku okrem komunálnych volieb a volieb do Európskeho parlamentu budú 22. septembra konať aj voľby do krajinského parlamentu.

Viac o téme: VoľbyPolícia útok NemeckoBrandenbursko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu