Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

USA dodajú Nemecku rakety do systému Patriot, Taliansku zas viacúčelové drony

(Zdroj: TASR/Axel Heimken/dpa +++ dpa-Bildfunk +++)

WASHINGTON - Ministerstvo zahraničných vecí USA schválilo predaj dronov pre Taliansko a rakiet do systému protivzdušnej obrany Patriot pre Nemecko. Vo štvrtok to uviedol Pentagón. Informujeme podľa správy agentúry Reuters a portálu Defense News.

USA Nemecku dodajú 600 rakiet do systému Patriot v celkovej hodnote päť miliárd dolárov. Hlavným zhotoviteľom bude spoločnosť Lockheed Martin. "Navrhovaný predaj zlepší schopnosť Nemecka čeliť súčasným a budúcim hrozbám a zvýši obranyschopnosť jeho armády," uvádza sa vo vyhlásení agentúry Pentagónu pre obrannú bezpečnostnú spoluprácu. Nové obranné plány NATO uvádzajú, že Nemecko bude musieť štvornásobne posilniť svoju protivzdušnú obranu, aby v prípade zvýšenia napätia alebo vojny v Európe dokázalo ochrániť svoju infraštruktúru a vojenské sily. Minulý mesiac to pre agentúru Reuters uviedol zdroj z bezpečnostného prostredia.

Rímu Washington dodá viacúčelové drony MQ-9 Reaper v hodnote 738 miliónov dolárov

Portál Defense News uvádza, že Nemecko má po odovzdaní troch batérií systému Patriot Ukrajine v súčasnosti k dispozícii deväť ďalších batérií. Rímu Washington dodá viacúčelové drony MQ-9 Reaper v hodnote 738 miliónov dolárov. V tomto prípade bude hlavným dodávateľom spoločnosť General Atomics. Taliansko si v minulosti od americkej spoločnosti objednalo šesť kusov týchto dronov, pripomína Defense News.

Viac o téme: USANemeckoTalianskoDronyPatriot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu