Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Švajčiarsku atómovú elektráreň Beznau po poruche opäť uviedli do činnosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ŽENEVA - Švajčiarsku atómovú elektráreň Beznau, najstaršie zariadenie svojho druhu na svete, ktoré je stále v prevádzke, v utorok opäť pripojili k funkčnej sieti po tom, ako deň predtým došlo následkom poruchy k jej automatickému odstaveniu. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

Energetická spoločnosť Axpo uviedla, že parný generátor v bloku 1 v elektrárni, nachádzajúcej sa zhruba 30 kilometrov severozápadne od Zürichu, opravili po tom, ako odborníci odstránili chybný ventil. V dôsledku poruchy bolo v pondelok nad zariadením občas vidieť vodnú paru, ale podľa spoločnosti nedošlo k ohrozeniu ľudí ani životného prostredia.

archívne video

Začíname pracovať na výstavbe nového jadrového zdroja, avizuje premiér Fico (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Elektráreň sa nachádza necelých sedem kilometrov od nemeckých hraníc. Do prevádzky ju uviedli v roku 1969 a k sieti ju znova pripojili v júni tohto roku po niekoľkotýždňovej inšpekcii. Nemecké orgány boli o núdzovom odstavení informované v pondelok popoludní.

Hovorkyňa ministerstva životného prostredia nemeckej spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko uviedla, že v súvislosti s opätovným sfunkčnením elektrárne sa neočakávajú žiadne výraznejšie komplikácie. Uviedla, že "prevádzka elektrárne je spojená s vysokým rizikom", ktoré je "vyššie v prípade starších jadrových elektrární ako v prípade novších". Prevádzkovateľ prenosovej sústavy Transnet BW uviedol, že odstávka neviedla k abnormalitám v európskej prepojenej sieti.

Viac o téme: PrevádzkaAtómová elektráreňBeznauŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu