Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Na protestoch proti zákonu o túlavých psoch v Turecku došlo k zrážkam s políciou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Kemal Aslan)

ANKARA - Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Vládnuca strana prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana začiatkom mesiaca predložila do parlamentu návrh zákona, ktorý znepokojil ochrancov zvierat. Po novom by obce mali povinnosť premiestňovať túlavé zvieratá z ulíc do útulkov, kým nebudú adoptované. Agresívne psy alebo psy s neliečiteľnými chorobami by mali byť utratené. Aktivisti navrhujú radšej masovú kastračnú kampaň.Demonštranti sa v piatok pokúsili zhromaždiť v centre mesta, ale polícia sa im v tom snažila zabrániť a dostali sa do vzájomných potýčok.

Na proteste bolo vidieť transparenty s nápismi: "Nemôžete ich obkľúčiť, uväzniť a zabiť" a "Stiahnite ten zákon".Populácia pouličných psov v Turecku sa odhaduje na štyri milióny a podľa návrhu zákona obce za posledných 20 rokov vykastrovali 2,5 milióna psov.Návrh zákona obsahuje informáciu, že v súčasnosti je v krajine 322 útulkov pre zvieratá, ktoré môžu prijať celkovo 105.000 psov, čo je však iba zlomok z celkového počtu túlavých psov.

Viac o téme: PsyProtestyPolícia Turecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu