Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Turecko zablokovalo prístup na Instagram: Môžu za to príspevky o lídrovi Hamasu? Očividný pokus o cenzúru, odkazuje Altun

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

ANKARA - Turecko v piatok zablokovalo prístup na sociálnu sieť Instagram, oznámil tamojší regulačný orgán pre informačné technológie bez uvedenia dôvodu alebo dĺžky trvania zákazu. Informujeme podľa správ agentúr Reuters a AFP.

Mobilná aplikácia je podľa Reuters nedostupná. Riaditeľ komunikačného odboru kancelárie tureckého prezidenta Fahrettin Altun v stredu kritizoval Instagram a obvinil túto platformu, že "bráni ľuďom zverejňovať sústrastné odkazy pre mučeníka (Ismáíla) Haníju", lídra hnutia Hamas, ktorý zahynul v stredu pri útoku v Iráne. Haníja bol blízkym spojencom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, píše AFP.

Očividný pokus o cenzúru, odkazuje Altun

"Je to veľmi jasný a očividný pokus o cenzúru," povedal Altun na sieti X a dodal, že Instagram pri svojom zásahu neuviedol žiadne porušenie pravidiel. Materská spoločnosť Instagramu Meta sa k zákazu ani k Altunovým komentárom bezprostredne nevyjadrila, informuje Reuters. Podľa tureckých médií je v Turecku zaregistrovaných viac než 50 miliónov používateľov Instagramu z celkového počtu 85 miliónov obyvateľov.

Erdoganova vláda je často obviňovaná z útokov na občianske slobody

V minulosti Turecko zablokovalo prístup na Wikipédiu, ktorá bola v krajine nedostupná od roku 2017 do roku 2020. Dôvodom boli dva články, v ktorých sa uvádzalo prepojenie medzi prezidentským úradom a extrémizmom. Erdoganova vláda je podľa AFP často obviňovaná z útokov na občianske slobody kvôli množstvu online informácií, ktoré sa stali nedostupnými. V apríli Meta pozastavila v Turecku prevádzku svojej sociálnej siete Threads po rozhodnutí tamojších úradov zabrániť jej zdieľaniu informácií s Instagramom.

Viac o téme: BlokáciaTureckoInstagram
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu