Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

MIMORIADNY ONLINE Rusko oznámilo, že dobylo obec v Doneckej oblasti: Útok prerušil dodávky vody

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ruský útok dronmi na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny prerušil dodávku elektriny do miestnej vodovodnej siete a vyradil tak z prevádzky zásobovanie vodou, informovala v sobotu agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 849 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:18 Ruský vojenský blogger zachytil v noci 6. júla detailné video toho, čo vyzerá ako útok ukrajinského bezpilotného lietadla na ropný sklad v ruskom Krasnodarskom kraji.

20:30 Podľa správy nezávislých ruských médií Meduza a Mediazona z 5. júla zahynulo od spustenia totálnej invázie na Ukrajinu okolo 120 000 ruských vojakov.

19:00 Čínsky vojenský personál prichádza do Bieloruska na spoločné cvičenia. Skupina príslušníkov čínskej armády pricestovala do Bieloruska 6. júla, aby sa zúčastnila na spoločnom "protiteroristickom výcviku", informovalo bieloruské ministerstvo obrany.

18:28 „Rusifikácia dnes dosiahla bezprecedentnú výšku a svojím rozsahom a intenzitou zatienila aj sovietsku éru,“ píše ukrajinský novinár Vitalij Portnikov v tomto publikácii pre hostí.

17:50 Japonsko a Kambodža budú spolupracovať na odstraňovaní nášľapných mín z územia Ukrajiny a ďalších vojnou zasiahnutých krajín. V kambodžskej metropole Phnom Penh to v sobotu uviedla japonská ministerka zahraničných vecí Joko Kamikawová, informuje agentúra AFP.

17:38 Stoltenberg: Summit NATO bude diskutovať o spolupráci medzi Ukrajinou a Južnou Kóreou. Na nadchádzajúcom summite NATO sa bude diskutovať o spôsoboch, ako zvýšiť spoluprácu medzi Ukrajinou a Južnou Kóreou, povedal 5. júla generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg: „Vlajkový projekt čiastočne súvisí s medicínskym vzdelávaním ukrajinských vojakov,“ povedal na tlačovej konferencii vo Washingtone. , kde sa summit bude konať 9. – 11. júla. "Zvažujeme tiež, ako by sme mohli rozšíriť výmenu spravodajských informácií s Južnou Kóreou."

16:56 Na Ukrajinu už dorazilo niekoľko protilietadlových raketových systémov krátkeho dosahu Mistral aj s muníciou, ktoré poskytlo Estónsko. Na sociálne sieti X to v sobotu oznámilo estónske ministerstvo obrany, informovala nemecká spravodajská televízia n-tv a ukrajinské médiá. 

16:40 Poľský premiér Donald Tusk sa na sociálnych sieťach opýtal, či sa niekto po stretnutí maďarského premiéra Viktora Orbána s ruským prezidentom Vladimirom Putinom cíti bezpečnejšie. Informuje agentúra PAP. "Cíti sa niekto bezpečnejšie po rozhovore Viktora Orbána s Vladimirom Putinom o "povojnovej bezpečnostnej architektúre v Európe"?" spýtal sa Tusk na sieti X.

16:21 Turecko navrhuje „mierovú platformu“ na ukončenie vojny na Ukrajine. Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan 6. júla navrhol vytvorenie „mierovej platformy“ na ukončenie vojny na Ukrajine. "Mala by sa vytvoriť mierová platforma, ktorá zabráni prehlbovaniu polarizácie, bude mať vysokú účasť a zastúpenie a bude uprednostňovať diplomaciu," povedal.

15:24 Nový prieskum verejnej mienky odhalil zväčšujúcu sa priepasť medzi ukrajinskými nádejami na víťazstvo na bojisku proti Rusku a európskou rezignáciou, že vojna sa skončí len dohodou.

14:23 Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) podporuje okamžité prímerie na Ukrajine a začiatok mierových rokovaní za účasti Ukrajiny, Ruskej federácie, USA, Číny a EÚ. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie.

 

ROBME VŠETKO PRE SPRAVODLIVÝ MIER NA UKRAJINE Včera som na Devíne vyslovil podporu mierovej iniciatíve maďarského...

Posted by Robert Fico on Saturday, July 6, 2024

14:21 Rusko v sobotu oznámilo, že jeho sily dobyli obec Sokil v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informuje správa agentúr AFP a Reuters. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho vojaci "oslobodili" obec Sokil, ktorá leží asi 30 kilometrov severozápadne od regionálnej metropoly mesta Doneck.

14:00 Le Penová je proti Francúzsku, ktoré poskytlo Ukrajine rakety dlhého doletu, vojakov.

11:33 Pri ruských útokoch proti Ukrajine zahynulo za posledný deň 12 ľudí a 50 ďalších bolo zranených, informovali regionálne úrady začiatkom 6. júla. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

8:24 Ukrajina aj Rusko hlásia nočné útoky bezpilotných lietadiel na svoje územie. Ukrajinské letectvo dnes ráno informovalo o zostrelení 24 z celkových 27 ruských dronov. Ruské ministerstvo obrany informuje o likvidácii ôsmich ukrajinských bezpilotných lietadiel. Ani jeden z úradov nespomenul škody, Moskva neuvádza ani koľko dronov celkom zaznamenala. Z oboch krajín ale prichádzajú správy o škodách.

7:46 Novozvolený britský premiér Keir Starmer sľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Londýn bude naďalej podporovať Ukrajinu, ktorá sa už tretím rokom bráni rozsiahlej ruskej vojenskej agresii. Informovala o tom kancelária predsedu vlády na svojej internetovej stránke. Zelenskyj na sieti X napísal, že štátnici spolu okrem iného prerokovali prípravu storočnej dohody o partnerstve medzi krajinami.

6:24 Najmenej päť mŕtvych si dnes vyžiadal ruský útok na mesto Selydove vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Na telegrame to večer uviedol šéf oblastnej správy Vadym Filaškin, podľa ktorého ruská armáda na mesto neďaleko frontovej línie zvrhla dve navádzané letecké bomby.

Dodávky vody boli prerušené

Podľa ukrajinského verejnoprávneho telerozhlasu Suspilne mesto zasiahla séria výbuchov. Tamojšie úrady pre telerozhlas uviedli, že dodávky vody boli dočasne prerušené.

Útoky nebolo možné nezávisle potvrdiť, píše Reuters. Sumská oblasť je takmer denne ostreľovaná spoza rusko-ukrajinskej hranice. Ruské jednotky v máji uskutočnili cezhraničný vpád do susednej Charkovskej oblasti. Miestni predstavitelia odvtedy hlásia pravidelné hromadenie ruských vojakov v blízkosti Sumskej oblasti.

Na summite NATO predstavia plán mosta k členstvu pre Ukrajinu

Spojenci NATO na budúcotýždňovom samite vo Washingtone predstavia plán "mosta k členstvu" pre Ukrajinu a oznámia kroky na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, informovala v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa Spojených štátov.

"Spojenci potvrdia, že budúcnosť Ukrajiny je v NATO a oznámia, ako pre ňu zvyšujú vojenskú, politickú a finančnú podporu. Je to súčasť mosta Ukrajiny do NATO," uviedol nemenovaný predstaviteľ USA dodávajúc, že tento plán bude zahŕňať školenie, koordináciu, logistiku a rozvoj síl. "Ide o veľmi vážnu snahu dostať Ukrajinu do do pozície, v ktorej bude pripravená plniť svoje úlohy a záväzky v rámci Aliancie hneď v prvý deň," doplnil.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok informoval, že lídri členských krajín NATO budú presadzovať aktívnejšiu úlohu Severoatlantickej aliancie pri koordinácii medzinárodnej pomoci a vojenského výcviku pre Ukrajinu, avšak bez toho, aby na budúcotýždňovom summite stanovili konečný termín vstupu Ukrajiny do tejto organizácie.

Úlohou lídrov je schválenie plánu

Spojenci sa na júnovom stretnutí na úrovni ministrov obrany v Bruseli dohodli, že Aliancia prevezme vedúcu úlohu v koordinácii medzinárodnej vojenskej pomoci Ukrajine na obranu pred ruskou inváziou, ako aj pri výcviku ukrajinských vojakov.

Lídri musia tento plán schváliť. Spočíva v tom, že NATO prevezme kontrolu nad americkými zariadeniami vo Wiesbadene (Nemecko) a logistickými uzlami na východnom krídle Aliancie, a to pod velením šéfa Veliteľstva spojeneckých síl pre operácie v Európe (SACEUR), amerického generála Christophera Cavoliho.

Stoltenberg spresnil, že Aliancia bude dohliadať na výcvik ukrajinských vojakov vo výcvikových zariadeniach spojeneckých krajín, podporovať Ukrajinu plánovaním a koordináciou finančných príspevkov, riadiť presuny a opravy techniky a podporovať dlhodobý rozvoj ozbrojených síl Ukrajiny.
Myšlienkou podľa neho nie je nahradiť Spojené štáty vo vedení kontaktnej skupiny pre Ukrajinu zloženej so zástupcov viac ako 50 krajín, ktorá zabezpečuje vojenskú pomoc Kyjevu, ale skôr prevziať zodpovednosť za vykonávanie a organizáciu tejto pomoci. Tento krok Aliancie sa považuje za spôsob, ako zabezpečiť, aby spojenci pomáhali Kyjevu bez ohľadu na to, kto zvíťazí v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu