Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Západ i OSN vyjadrili znepokojenie z násilia v Keni, minister povolal armádu

Kenskí policajti
Kenskí policajti (Zdroj: TASR/AP/Marckinson Pierre)

NAIROBI - Viac ako desiatka západných krajín v utorok vyjadrila znepokojenie z násilia v Keni, ku ktorému dochádza počas prebiehajúcich protestov proti zavedeniu nových daní. Bývalý premiér Raila Odinga medzičasom požiadal o zásah medzinárodného spoločenstva. Minister obrany Aden Duale zase informoval o povolaní armády na riešenie situácie. Informuje o tom agentúra Reuters.

Pod spoločné vyhlásenie vyzývajúce na koniec násilia sa podpísali veľvyslanectvá a diplomatické misie reprezentujúce celkovo 13 krajín vrátane Spojených štátov, Kanady, Nemecka a Británie. Šok vyjadrili predovšetkým v súvislosti s dianím pred kenským parlamentom. Zároveň vyzvali na zdržanlivosť. Hlboké znepokojenie z diania v Keni vyjadril aj generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý zároveň apeloval na dodržiavanie práva ľudí na pokojné demonštrácie.

archívne video

Naša vojna je proti Hamasu – nie proti ľudu Gazy, tvrdí Izraelská armáda (Zdroj: Twitter/ Israel Defense Forces)

Na demonštrantov snažiacich sa vtrhnúť do budovy kenského parlamentu v Nairobi začala polícia strieľať, údajne aj ostrými nábojmi. Predtým sa davy snažila neúspešne rozohnať použitím vodných diel a slzotvorného plynu. Zákonodarcov evakuovali cez pozemné tunely. Súkromná televízia Citizen TV informovala, že demonštrantom sa podarilo vstúpiť do rokovacej sály senátu.

Parlament sa ocitol v plameňoch

Časť budovy kenského parlamentu sa po vpáde tisícov demonštrantov ocitla v plameňoch. Tí požadovali, aby poslanci nepodporili kontroverzný návrh zákona, ktorým sa zavádzajú nové dane. V krajine už roky pretrváva frustrácia z vysokých životných nákladov. Požiar vypukol aj v kancelárii guvernéra v nairobskej radnici, ktorá sa nachádza niekoľko stoviek metrov od parlamentu, uviedla Citizen TV.

Podľa záchranárov zahynulo najmenej desať ľudí a zranenia utrpelo ďalších vyše 50. Spravodajca Reuters napočítal pred parlamentom najmenej päť mŕtvych tiel. Dve mimovládne organizácie - Kenská lekárska asociácia a Amnesty Keňa - taktiež hovorili o piatich obetiach streľby, počet zranených však stanovili na 31.

Na protestoch sa zúčastnila aj Auma Obamová, nevlastná sestra niekdajšieho prezidenta USA Baracka Obamu. Podľa Reuters bola medzi demonštrantmi v čase, keď polícia proti nim použila slzotvorný plyn. Počas policajného zásahu zaznamenali internetové služby v celej Keni rozsiahle výpadky, uviedla spoločnosť Netblock monitorujúca stav celosvetovej siete. K zrážkam okrem metropoly Nairobi došlo aj v ďalších mestách. Ľudia vyzývali prezidenta Williama Ruta, aby odstúpil, a vyjadrovali nespokojnosť so zvyšovaním daňového zaťaženia. Po správach o streľbe ostrou muníciou hlavná opozičná strana Amizia vydala vyhlásenie, v ktorom obvinila vládu, že proti vlastným občanom "použila hrubú silu".

Viac o téme: ProtestyArmádaVyhlásenieOSNKeňaZápad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu