Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Demonštranti v Keni sa chystajú okupovať sídlo prezidenta Ruta

Protestujúci sa rozchádzajú, keď na nich polícia strieka vodným delom počas protestu proti navrhovanému zvýšeniu daní v návrhu zákona o financiách v centre Nairobi v Keni v utorok v júni. 25, 2024.
Protestujúci sa rozchádzajú, keď na nich polícia strieka vodným delom počas protestu proti navrhovanému zvýšeniu daní v návrhu zákona o financiách v centre Nairobi v Keni v utorok v júni. 25, 2024. (Zdroj: SITA/AP Photo/Brian Inganga)

NAIROBI - Kenská polícia dnes umiestnila pri sídle prezidenta Williama Ruta v Nairobi zátarasy a uzavrela cesty. Niektorí aktivisti nespokojní s daňovou reformou a Rutovou vládou plánujú popoludní prezidentské sídlo okupovať, informovala agentúra Reuters. Nepokoje v krajine vyvolal návrh zákona o zvýšení daní z minulého týždňa, ktorý Ruto nakoniec nepodpísal. Demonštrácie proti jednej reforme sa ale medzičasom prerodili v celkovú kritiku vlády. Po celej Keni v súvislosti s protestmi zomrelo najmenej 23 ľudí, ďalších 300 ich utrpelo zranenia.

"Zákon stiahneme. Rešpektujem hlasný odkaz, ktorý mi Keňania odovzdávajú," uviedol Ruto v stredu popoludní k rozhodnutiu zákon nepodpísať. Kensky prezident napriek tomu čelí zatiaľ najväčšej kríze o dva roky svojej vlády, píše Reuters.

archívne video

Daňová reforma na Slovensku: Prvý príspevok do verejnej diskusie - pohľad na stranu výdavkov (Zdroj: Topky/Maarty )

V utorok, keď parlament sporný finančný zákon schválil, do budovy snemovne vnikli davy ľudí, ktorí ju poničili a jednu jej časť zapálili. Polícia na mieste strieľala, rovnako použila slzotvorný plyn a vodné delá. O život prišlo najmenej 23 ľudí. Za demonštráciami podľa médií nestojí konkrétna skupina osôb ani organizácia, čo politickej garnitúre komplikuje možné vyjednávanie.

"Bojujme za lepšiu Keňu, ale nesprávajme sa ako hlupáci," napísal na instagrame v Keni známy politický aktivista a novinár Boniface Mwangi. Mwangi vyjadril všeobecnú podporu demonštráciám, odsúdil ale plány okupovať Rutovo sídlo. Podľa neho takéto rozhodnutie povedie len k ďalšiemu násiliu.

Proti demonštrantom nasadili aj armádu

V noci na stredu na predmestí hlavného mesta Nairobi bola proti demonštrantom nasadená okrem policajtov aj armáda. Polícia uviedla, že na rozohnanie davu použila slepé náboje, na sociálnych sieťach sa však začali šíriť príspevky, podľa ktorých boli náboje ostré a desiatky ľudí zásah neprežili.

Stúpenci demonštrácií v stredu šírili hashtag #tutanethursday čiže "uvidíme sa vo štvrtok" v kombinácii angličtiny a svahilčiny. Teraz niektorí z nich píšu, že sa na protestoch zúčastňovať nebudú, keďže Ruto prisľúbil sporný finančný zákon stiahnuť. Mnohí nespokojní ľudia však naďalej požadujú rezignáciu kenského prezidenta.

"Teraz už nejde o ten finančný zákon, ale o to, že Ruto musí preč," povedal jeden z protestujúcich agentúre Reuters, zrejme v odkaze na hashtag #RutoMustGo (Ruto musí preč), ktorý sa stal neoficiálnym sloganom demonštrácií. "Sídlo prezidenta budeme okupovať za dôstojnosť a spravodlivosť," dodal.

Viac o téme: PlánOkupáciaDemonštrantiKeňaPrezidentWilliam Ruto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu