Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Protesty v Keni pokračujú: Časť demonštrantov žiada odstúpenie prezidenta

Kenskí policajti
Kenskí policajti (Zdroj: TASR/AP/Marckinson Pierre)

NAIROBI - Demonštranti v hlavnom meste Kene sa v utorok dostali do sporov s políciou a niektorí boli preto zadržaní. Pokojné protivládne zhromaždenia sa po júnových demonštráciách na mnohých miestach zmenili na násilnosti a rabovanie. Informuje o tom agentúra AFP.

V utorok popoludní sa v centrálnej obchodnej štvrti Nairobi odohrali viaceré potýčky medzi políciou používajúcou slzotvorný plyn a skupinkami ľudí, ktorí útočili hádzaním kameňov. Aktivisti zintenzívnili svoju kampaň proti prezidentovi Williamovi Rutovi a niektorí žiadajú aj jeho rezignáciu napriek tomu, že minulo týždeň nepodpísal kontroverzný návrh zákona o daňovej reforme a zvýšení daní. Mladí Keňania spočiatku protestovali najmä na sociálnych sieťach. Po oznámení hlasovania však do budovy parlamentu vtrhol dav demonštrantov, na čo polícia reagovala streľbou.

archívne video

Ingrid Brocková o rozvojovej pomoci EÚ pre Afriku (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Kenská národná komisia pre ľudské práva (KNCHR) v pondelok uviedla, že za dva týždne demonštrácií prišlo o život už 39 ľudí a 361 ďalších utrpelo zranenia. Zároveň odsúdila "neprimerané" použitie sily proti demonštrantom. Ruto v televíznom rozhovore obhajoval svoje rozhodnutie povolať ozbrojené zložky a odmietol zodpovednosť za násilné strety. Keňa čelí najväčšej vnútropolitickej kríze od nástupu prezidenta do funkcie v septembri 2022.

Viac o téme: VládaObeteProtestyKeňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu