Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

MIMORIADNE Totálny chaos v Afrike: Útok na parlament, streľba a desiatka mŕtvych! Telá ležia na ulici

Demonštranti utekajú pred vodným delom Zobraziť galériu (5)
Demonštranti utekajú pred vodným delom (Zdroj: TASR/AP/Brian Inganga)

NAIROBI - Najmenej desať ľudí zahynulo, keď dav demonštrantov v utorok vtrhol do budovy kenského parlamentu a polícia na situáciu reagovala streľbou. Demonštranti v Keni protestujú proti zavedeniu nových daní, informovala agentúra Reuters.

Časť budovy kenského parlamentu sa po vpáde tisícov demonštrantov ocitla v plameňoch. Tí požadovali, aby poslanci nepodporili kontroverzný návrh zákona, ktorým sa zavádzajú nové dane. V krajine už roky pretrváva frustrácia z vysokých životných nákladov.

MIMORIADNE Totálny chaos v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP/Brian Inganga)

Protestujúci sa cez policajné barikády dostali do parlamentu krátko po tom, ako poslanci zákon schválili. Vládni zákonodarcovia údajne utiekli cez tunel, pričom demonštranti umožnili opozičným poslancom, ktorí zákon nepodporili, z obkľúčenej budovy odísť. Novinári videli pred budovou parlamentu po streľbe najmenej troch mŕtvych.

Polícia strieľala ostrými nábojmi, použila aj slzotvorný plyn

Agentúra AP uviedla, že protestujúcich bolo počuť kričať: "Ideme si po každého politika". Polícia strieľala ostrými nábojmi a proti protestujúcim použila slzotvorný plyn. Kenská komisia pre ľudské práva zverejnila video, na ktorom policajti strieľajú na demonštrantov, a uviedla, že voči policajtom bude vyvodená zodpovednosť. Minulý týždeň pri podobných protestoch údajne zahynuli dvaja ľudia.

Demonštranti nesú telo muža, ktorého zastrelili počas protestu proti zavedeniu nových daní v centre Nairobi
Zobraziť galériu (5)
Demonštranti nesú telo muža, ktorého zastrelili počas protestu proti zavedeniu nových daní v centre Nairobi  (Zdroj: TASR/AP/Brian Inganga)

Päťdesiat Keňanov uniesli policajti

Predsedníčka Kenskej advokátskej komory Faith Odhiambová v utorok uviedla, že 50 Keňanov vrátane jej osobného asistenta uniesli pravdepodobne policajti. Podľa miestnej občianskej spoločnosti sú medzi nezvestnými aj demonštranti, ktorých pred očakávanými utorkovými protestmi odvliekli policajti z ich domovov, pracovísk a verejných priestranstiev.

Predstavitelia polície bezprostredne nereagovali na tieto tvrdenia. Predseda parlamentu Moses Wetangula nariadil policajnej inšpekcii, aby poskytla informácie o mieste pobytu osôb, ktoré boli podľa opozície unesené. Prezident William Ruto sa nachádzal mimo Nairobi na podujatí Africkej únie. V nedeľu vyhlásil, že je hrdý na mladých ľudí, ktorí si prišli splniť svoju demokratickú povinnosť, a povedal, že sa bude zaoberať ich problémami.

Viac o téme: StreľbaProtestyMŕtviKeňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu