Streda3. júl 2024, meniny má Miloslav, zajtra Prokop

Kenský prezident Ruto po vlne násilných protestov nepodpíše spornú daňovú reformu

William Ruto
William Ruto (Zdroj: SITA/AP Photo/ Sayyid Abdul Azim)

NAIROBI - Kenský prezident William Ruto v stredu vyhlásil, že nepodpíše návrh zákona o daňovej reforme, zahŕňajúci zvýšenie a zavedenie nových daní. Zákon v krajine vyvolal protesty, pri ktorých zahynulo najmenej 23 ľudí.

"Pripúšťam, a preto nepodpíšem daňovú reformu na rok 2024 a následne bude stiahnutý," uviedol Ruto na tlačovom brífingu a dodal: "Ľudia sa vyjadrili."Prezident ďalej bez uvedenia ďalších podrobností dodal, že sa teraz začne dialóg s kenskou mládežou, a bude pracovať na úsporných opatreniach počnúc škrtmi v rozpočte prezidentskej kancelárie, aby vyrovnal rozdiel vo financiách krajiny.Stiahnutie zákona bude podľa prezidenta znamenať výrazný výpadok vo financovaní rozvojových programov určených okrem iného na pomoc poľnohospodárom a učiteľom.

V súvislosti s vládnymi plánmi na zvýšenie daňového zaťaženia vypukli minulý týždeň v Keni protesty, ktoré si vyžiadali najmenej 23 obetí a 300 zranených. Podľa AP polícia zadržala 50 ľudí. V utorok do budovy parlamentu vtrhol dav demonštrantov, na čo polícia reagovala streľbou.

Rutova vláda, ktorú sužuje nedostatok financií, uviedla, že zvýšenie daní je potrebné v súvislosti s obrovským dlhom krajiny vo výške približne 78 miliárd dolárov, čo predstavuje približne 70 percent HDP Kene.Kenskí poslanci v utorok z konečnej verzie návrhu zákona o financiách odstránili niektoré zvýšenia daní vrátane daní na chlieb a kuchynský olej, ale v snahe zabrániť vzniku rozpočtovej medzery doň pridali ďalšie, informuje Reuters.

Viac o téme: Daňová reformaKeňaWilliam Ruto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu