Piatok4. október 2024, meniny má František, zajtra Viera

Etnické ozbrojené skupiny bojujú na západe a severe Mjanmarska proti chunte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA, Facebook)

RANGÚN - Mjanmarské etnické ozbrojené skupiny v utorok obsadili obľúbené plážové letovisko Thanduej na západe a zaútočili na pozície junty v severnej časti krajiny.

Na rozsiahlych územiach Mjanmarska zúria boje, v ktorých etnické ozbrojené skupiny a prodemokratické Ľudové obranné sily (PDF) bojujú proti armáde, ktorá sa chopila moci počas prevratu v roku 2021.V Jakchainskom štáte na západe krajiny bojujú príslušníci Arakanskej armády (AA) už niekoľko dní v okolí pláže Ngapali, kde sa nachádzajú luxusné hotely a rekreačné strediská patriace spoločnostiam podporovaným armádou.Vojenské jednotky a polícia sa stiahli na letisko v Thanduej vzdialenom približne dva kilometre, uviedol pre AFP vojenský zdroj pod podmienkou zachovania anonymity.

Etnické ozbrojené skupiny bojujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: X/MayWongCNA)

O stovky kilometrov ďalej, v Šanskom štáte na severe krajiny, zaútočila Taangská národná oslobodzovacia armáda (TNLA) za úsvitu na armádu v meste Kyaukme, ktoré leží na dôležitej diaľnici do Číny. TNLA obmedzila cestovanie v okolí mesta.AA a TNLA sú členmi tzv. Aliancie troch bratov, ktorá v októbri minulého roka začala v Šanskom štáte nečakanú ofenzívu proti vládnucej junte. Ich bojovníci sa zmocnili rozsiahleho územia a niekoľkých lukratívnych obchodných priechodov na hraniciach s Čínou, čím zasadili junte najväčší úder od jej prevzatia moci.

Čína v januári sprostredkovala prímerie, ktoré Aliancii umožnilo udržať si dobyté územia, ale obe strany sa nedávno začali navzájom obviňovať z porušovania prímeria.Letisko v Thanduej je od začiatku júna zatvorené, keďže bojovníci AA začali v tejto oblasti podnikať útoky. Od začiatku vlastnej ofenzívy v Jakchainskom štáte vlani v novembri sa AA zmocnila územia pozdĺž hraníc s Indiou a Bangladéšom.Sittuej, hlavné mesto Jakchainského štátu kde žije zhruba 200.000 ľudí, je jedným z mála miest, ktoré kontroluje junta. AA, ktorá bojuje za autonómiu pre etnické arakanské obyvateľstvo ho však prisľúbila dobyť.V mjanmarskom pohraničí žije množstvo etnických ozbrojených skupín, z ktorých mnohé od získania nezávislosti od Británie v roku 1948 bojujú s armádou o autonómiu a kontrolu nad lukratívnymi zdrojmi.

 

Viac o téme: BojeOzbrojené skupinyMjanmarskoChunta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu