Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Armáda Mjanmarska čoraz častejšie používa voči obyvateľom násilie, uvádza OSN

(Zdroj: SITA)

NAY PYI TAW- Armáda Mjanmarska čoraz častejšie používa voči obyvateľom násilie, vyplýva zo správy orgánu OSN, ktorý vyšetruje porušovanie ľudských práv v krajine, zverejnenej v utorok. Väzni sú často vystavovaní mučeniu a sexuálnemu násiliu. Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

"Existuje značné množstvo dôkazov, že brutálne vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti páchané mjanmarskou armádou sa alarmujúcou mierou zvyšujú v celej krajine," uviedol v správe Nezávislý vyšetrovací mechanizmus pre Mjanmarsko (IIMM). Vo svojej výročnej správe, ktorá sa vzťahuje na obdobie od 1. júla 2023 do 30. júna 2024, IIMM uvádza, že konflikt v Mjanmarsku sa v tomto období výrazne vystupňoval, pričom správy o brutálnych zločinoch páchaných v celej krajine sú čoraz častejšie.

archívne video

Eurokomisia musí problémy poľnohospodárov v EÚ riešiť teraz a rýchlo, tvrdí Richard Takáč (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

V Mjanmarsku platí od februára 2021 výnimočný stav, ktorý junta vyhlásila po vypuknutí protestov na podporu demokracie v súvislosti so zvrhnutím vlády Aun Schan Su Ťij, laureátky Nobelovej ceny za mier, ktorá si v súčasnosti odpykáva dlhý trest odňatia slobody, píše DPA. Zistenie v novej správe vychádzajú z informácií a dôkazov získaných z viac ako 900 zdrojov vrátane viac než 400 výpovedí očitých svedkov a ďalších dôkazov, ako sú fotografie, videá, zvukový materiál, dokumenty, mapy, príspevky na sociálnych sieťach či forenzné dôkazy.

Medzi obeťami sú aj deti

"Tisíce ľudí boli zadržané a mnohí boli mučení alebo zabití vo väzbe. Existuje množstvo dôkazov o systematickom mučení vrátane krutého fyzického a psychického týrania, ako je bitie, elektrické šoky, škrtenie a spánková deprivácia," píše sa v správe. Ďalej dodáva, že dochádza aj k skupinovým znásilneniam, spaľovaniu intímnych partií a iných násilných sexuálnych a rodovo podmienených trestných činoch spáchaných vo väzbe. Medzi obeťami sú ľudia rôzneho pohlavia a veku vrátane detí.

Junta podľa správy podnikla letecké útoky na školy, náboženské budovy a nemocnice. Správa ďalej opisuje fyzické mrzačenie zadržaných osôb vrátane stínania hláv a verejného vystavovania znetvorených a sexuálne zmrzačených tiel.

Viac o téme: ArmádaSprávaObyvateliaOSNMjanmarskoNásilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu