Sobota6. júl 2024, meniny má Patrik, Patrícia, zajtra Oliver

Srbsko deportovalo bosnianskeho herca: Označilo ho za bezpečnostnú hrozbu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELEHRAD - Srbské úrady v pondelok deportovali bosnianskeho herca a aktivistu Fedju Štukana, ktorý podľa nich predstavoval bezpečnostnú hrozbu. Informoval o tom jeho právnik.

Štukan je známy na Balkánom polostrove svojou rolou vo filme V krajine krvi a medu z roku 2011, ktorý režírovala americká herečka Angelina Jolieová. Dielo pojednáva o občianskej vojne v Bosne a Hercegovine. Zároveň napísal populárnu biografiu "Blank", kde spomína o svojom pôsobení v bosnianskej armáde v roku 1992.Okrem svojej umeleckej činnosti sa vyznačuje aj tým, že vyvoláva kontroverzie v rodnej Bosne aj v susednom Srbsku. V uplynulých rokoch sa preslávil aktivizmom a organizovaním protestov v Bosne.

Vlani sa tiež zúčastnil na protestoch v Srbsku, ktoré vypukli v súvislosti s masovými streľbami v krajine. Zhromaždenia sa rýchlo zmenili na protivládne protesty a niektorí srbskí predstavitelia a štátom podporované médiá verejne kritizovali Štukana za účasť, pričom ho nazývali "moslimských extrémistom".V Srbsku, kde sa mal zúčastniť na literárnom festivale, ho zadržali cez víkend po príchode na letisko v Belehrade.

"Dôvodom môjho prenasledovania (v Srbsku) je moja kniha a moje vystúpenie na minuloročných demonštráciách proti násiliu v Belehrade je vlastne poslednou kvapkou," povedal Štukan novinárom po prílete do Sarajeva, kde ho deportovali v pondelok popoludní.Za jediný dôvod, prečo ho označili za hrozbu pre národnú bezpečnosť, považuje svoju knihu, ktorá podľa neho dlhodobo "ubližuje nacionalistom" na Balkáne. Srbskí predstavitelia sa k prípadu verejne nevyjadrili.V Bosne a Hercegovine sa v rokoch 1992-1995 odohrala krvavá medzientická vojna, pri ktorej zahynulo 100.000 ľudí. Táto vojna je stále chúlostivou v Srbsku aj Bosne. Srbské sily sú obviňované zo spáchania vojnových zločinov a riadenia krutých zverstiev počas konfliktu.

Viac o téme: DeportáciaSrbskoBosna a HercegovinaFedja Štukan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu