Štvrtok4. júl 2024, meniny má Prokop, zajtra Cyril, Metod

Minister Blanár sa vo Viedni zúčastnil na zasadnutí ministrov Dunajskej stratégie

Juraj Blanár Zobraziť galériu (2)
Juraj Blanár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Šéf rezortu diplomacie SR Juraj Blanár sa vo štvrtok vo Viedni zúčastnil na zasadnutí ministrov zahraničných vecí štátov Dunajskej stratégie. S rezortnými kolegami podľa jeho slov diskutovali predovšetkým o bezpečnosti, ale tiež o procese rozširovania Európskej únie a jeho dôsledkoch. Blanár o tom informuje na sociálnej sieti Facebook.

archívne video

J. Blanár: ČR je pre nás veľmi dôležitý partner (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Dnešný večer sa napriek vážnym témam niesol vo veľmi priateľskej atmosfére," skonštatoval Blanár s tým, že rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg práve v tento deň navyše oslavoval svoje (55.) narodeniny. "Som rád, že som mohol môjmu priateľovi zablahoželať osobne," dodal slovenský minister.

 

V rámci dunajského regiónu nás spájajú mnohé témy a výzvy, preto oceňujem možnosť stretnúť sa a spoločne diskutovať na...

Posted by Juraj Blanár on Thursday, June 20, 2024

Na pozvanie Schallenberga sa vo štvrtok vo Viedni zišlo 14 ministrov zahraničných vecí krajín tzv. podunajského regiónu, a síce deväť členských krajín EÚ a päť ďalších štátov. Okrem rakúskeho ministra išlo menovite o šéfov rezortu diplomacie krajín Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Chorvátska, Čiernej Hory, Slovenska, Českej republiky, Moldavska, Srbska, Nemecka, Rumunska, Slovinska, Maďarska a Ukrajiny, približuje rakúska tlačová agentúra APA. Do Viedne pricestoval aj eurokomisár pre rozpočet Johannes Hahn.

Juraj Blanár
Zobraziť galériu (2)
Juraj Blanár  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ministri spoločne podpísali tzv. Viedenskú dunajskú deklaráciu, ktorá sa týkala napríklad otázok ako stabilita, bezpečnosť a prosperita v podunajskom regióne. Schallenberg povedal, že všetky podunajské krajiny by mali patriť do EÚ, pričom stretnutia a spoluprácu na úrovni tohto regiónu pre nich označil za v tomto smere akýsi odrazový mostík a zároveň "skúšobné laboratórium".

V piatok bude program návštevy Blanára v Rakúsku pokračovať konferenciou Europa-Forum Wachau "Reštart Európy" a pracovným zasadnutím neformálneho zoskupenia krajín "Priatelia západného Balkánu" v Kláštore Göttweig. Spolu so zástupcami Európskej únie (EÚ) a západobalkánskymi rezortnými partnermi tam budú diskutovať o možnosti pomoci pre zrýchlenie prístupového procesu západobalkánskych kandidátov na členstvo v Únii.

Viac o téme: ZasadnutieViedeňJuraj BlanárDunajská stratégia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu