Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Prahou sa prehnala silná búrka: Na ľudí spadol strom! Silný vietor komplikuje v Česku dopravu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA - V pražskom Braníku dnes večer spadol strom na dvoch ľudí. Zhruba 30-ročný muž má vážny úraz hlavy, žena ľahký úraz tváre, uviedli zdravotnícki záchranári na sociálnej sieti X. Cez hlavné mesto dnes večer prešla silná búrka, spadnutý strom zastavil vlaky na jednej trati a silný vietor premávku lanovej dráhy v zoologickej záhrade. Pražskí hasiči odpratávali spadnuté stromy a vetvy, v súvislosti s počasím vyrazili k 12 udalostiam.

archívne video

Silná búrka v Bratislave (Zdroj: Topky.sk / Ján Zemiar)

Strom na dvoch ľudí spadol v ulici Pri Kempinku. Muž má spolu s vážnym úrazom hlavy tiež ďalšie zranenia. "Záchranári ho uviedli do umelého spánku, zaistili dýchacie cesty, ošetrili, následne transport do traumacentra," napísali záchranári. Mladú ženu ošetrili s akútnou stresovou reakciou, dodali.

Silný vietor komplikuje dopravu v Ústeckom kraji

Silný vietor komplikuje dopravu v Ústeckom kraji, hasiči zatiaľ riešili 28 udalostí, väčšinou popadaných stromov. Žiadne vážne problémy to zatiaľ nespôsobilo, povedal dnes pred 19.00 h ČTK hovorca Hasičského záchranného zboru Ústeckého kraja Lukáš Faják. Spadnuté stromy zastavili tiež premávku na železničnej trati Obrnice - Počerady, vlaky tam naberajú meškania.

Spadnuté stromy odpratávali hasiči v Ústí nad Labem, na Litoměřicku i ďalších miestach. Žiadne ďalšie problémy zatiaľ podľa Fajáka nie sú hlásené. Pre oblasti Podbořan, Chomutova, Kadaně, Žatca, Loun, Mostu a Litvínova v Ústeckom kraji vydali meteorológovia v podvečer výstrahu pred silnou búrkou a krúpami a nárazmi vetra až 85 kilometrov za hodinu.

"V oblasti Prahy a časti Stredočeského kraja sa vyskytujú veľmi silné búrky, pri ktorých môže napršať vyše 30 milimetrov za 30 minút," uviedol Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pred 19.00 h. Vlakovú dopravu zastavil strom spadnutý na koľaje medzi Žvahovom a stanicou Praha-Smíchov. Lanovka v zoo kvôli silnému vetru ukončila okolo 18.30 h prevádzku o polhodinu skôr ako obvykle.

Pražskí hasiči do 20.30 h v súvislosti s búrkou zasahovali pri 12 prípadoch, oznámili na sieti X. "Prevažne išlo o popadané stromy a vetvy alebo upratovanie vozovky od kameňov. Najviac bola zasiahnutá oblasť Braníka a Modran, "uviedli.

Silná búrka s prívalovými zrážkami zasiahla Prahu tiež minulý týždeň vo štvrtok večer. Na viacerých miestach skomplikovala vlakovú a električkovú dopravu, voda z prietrže mračien zaplavila podchody Tešnov a Bulhar či trať pri Čechovom moste v centre hlavného mesta. V Zbraslavi najazdil osobný vlak do zosunutého kameňa a zeminy, premávka na trati v smere na Vrané nad Vltavou bola zastavená. Voda natiekla do vestibulu stanice metra A Mostík uprostred Václavského námestia, zostal uzavretý zhruba hodinu a pol.

Viac o téme: StromZáchranaZranenieBúrkaČesko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu