Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

Dánsky minister zahraničných vecí sa poklonil obetiam útoku

Per Stig Möller
Per Stig Möller (Zdroj: SITA)

KODAŇ - Dánsky minister zahraničných vecí Per Stig Möller sa v utorok v Kodani zúčastnil na smútočnom zhromaždení venovanom pamiatke obetí krvavého samovražedného útoku na dánske veľvyslanectvo v Pakistane.

Pod červeno-bielou štátnou vlajkou zvesenou na pol žrde si minister a ďalší predstavitelia rezortu diplomacie na poludnie minútou ticha uctili najmenej šesť ľudí, ktorí zahynuli pri pondelňajšom výbuchu. "V mene mojom a v mene vlády chcem obetiam vyjadriť najhlbšiu sústrasť a účasť," uviedol Möller na úvod smútočnej slávnosti.

"Teror bude porazený. Nevzdáme sa," zdôraznil a dodal, že Dánsko "nie je bez priateľov. Svet nám ukazuje svoju solidaritu." Pri výbuchu zahynuli dvaja pakistanskí zamestnanci ambasády, dvaja ďalší boli zranení. Štvorčlenný personál diplomatickej misie vrátane veľvyslanca vyviazol bez zranení, zahynul však dánsky občan pakistanského pôvodu.

Dánska spravodajská služba PET po útoku zvýšila úroveň ohrozenia záujmov škandinávskej krajiny v zahraničí. Išlo o štvrtý útok na dánske veľvyslanectvo od vypuknutia krízy v roku 2006 po zverejnení karikatúr proroka Mohameda. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, pakistanské úrady však podozrievajú militantov Talibanu v Pakistane, čo však Dánsko odmietlo komentovať.

Dánska moslimská rada v utorok uviedla, že "je hlboko pohnutá a šokovaná" útokom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu