Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Belgický kráľ vymenoval Verhofstadta do čela dočasnej vlády

Guy Verhofstadt
Guy Verhofstadt (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgický kráľ Albert II. vo štvrtok večer vymenoval odchádzajúceho premiéra Guya Verhofstadta za predsedu dočasnej vlády, ktorá má vyriešiť politickú krízu po júnových parlamentných voľbách.

Prostredníctvom vyhlásenia to oznámil kráľovský palác. Albert minulý týždeň poveril Verhofstadta zostavením prechodného kabinetu, ktorý má plniť najnaliehavejšie úlohy. O zostavenie vlády sa predtým pokúšal líder flámskych kresťanských demokratov Yves Leterme, začiatkom decembra však rezignoval. "Kráľ dnes večer prijal Guya Verhofstadta na zámku Laeken (pri Bruseli) a vymenoval ho za premiéra," uviedol kráľovský palác vo vyhlásení. 54-ročný Verhofstadt má v piatok oficiálne prevziať úrad a určiť priority dočasnej vlády, ktorá má pôsobiť do veľkonočnej nedele 23. marca 2008.

Podľa paláca bude členom vlády aj Leterme, ktorý obsadí kreslá vicepremiéra a ministra rozpočtu. Líder valónskych liberálov Didier Reynders zostane na poste ministra financií. Podľa belgickej ústavy musia byť vo vláde strany zastupujúce väčšinových Flámov aj menšinových Valónov. Medzi oboma národnostnými politickými tábormi sa však neustále zvyšuje napätie, spôsobené najmä flámskymi požiadavkami na väčšiu mieru autonómie. Valónski politici sa obávajú, že požiadavky Flámov by ohrozili finančnú stabilitu krajiny, najmä prísun financií do chudobnejšieho Valónska, ako aj zvýšenia šancí na neskorší úplný rozpad krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu