Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

ANKETA: Seniori si ho nevedia vynachváliť. Aké benefity môže cestovanie vlakom priniesť vám?

Seniori nad 62 rokov môžu využívať veľké výhody vlakovej dopravy. Advertoriál Zobraziť galériu (2)
Seniori nad 62 rokov môžu využívať veľké výhody vlakovej dopravy. (Zdroj: Getty Images/vorDa)

VYSOKÉ TATRY - Cestovanie vlakom sa pre mnohých seniorov stalo obľúbenou formou, ako si plniť cestovateľské sny. Zisťovali sme, či cestujú a využívajú výhody, na ktoré majú nárok.

Manželia Kováčovci, 68-ročná Anna a 70-ročný Jozef, sa tešia na svoj plánovaný výlet do Vysokých Tatier. „Vždy sme snívali o tom, že si po odchode do dôchodku začneme užívať krásy našej krajiny,“ hovorí Anna s úsmevom. „A teraz, keď môžeme cestovať vlakom zadarmo, je to pre nás jasná voľba. Nič nám nebráni!“ dodáva Jozef. Mnohí seniori si práve teraz môžu plniť svoje cestovateľské sny a využívať jedinečnú možnosť cestovať po Slovensku vlakom bez starostí a úplne zadarmo. Stačí si len vyzdvihnúť cestovný lístok so 100 % zľavou z cestovného. Ten si môžu zabezpečiť aj online z pohodlia domova.

Podobne nadšená je aj partia dôchodcov z Nitry, ktorá sa chystá na trojdňový pobyt do Turčianskych Teplíc. „Vlak je pre nás ideálny spôsob cestovania,“ vysvetľuje 65-ročná Mária. „Môžeme si oddýchnuť, kochať sa scenériami a zároveň stráviť čas s priateľmi. Cestovanie vlakom je pre nás skvelé, a keďže jazdíme zadarmo, zostane nám viac peňazí na výlety a zážitky.“

Pre mnohých seniorov nie je vlaková doprava len praktickou voľbou, ale aj príjemným spôsobom trávenia voľného času. Či už sa vydávajú na výlet do prírody, za kultúrnymi pamiatkami, alebo navštíviť rodinu, vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) im ponúkajú pohodlie, bezpečnosť a možnosť si cestu skutočne užiť.

Pohodlie a zážitky na cestách

Cestovanie vlakom je pre seniorov ideálnou voľbou. Môžu sa pohodlne usadiť, vychutnávať si krásne výhľady na krajinu a zároveň relaxovať. „Cesta vlakom je pre mňa vždy pokojná a príjemná,“ hovorí pán Jozef, ktorý sa teší na každú cestu do Vysokých Tatier. „Väčšinou si beriem knihu, ale niekedy si len vychutnávam kávu a sledujem, ako sa za oknami mení krajina. A keď cestujeme dlhšie, určite nevynecháme ani reštauračný vozeň.“

ANKETA: Seniori si ho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ZSSK)

Reštauračné vozne vo vlakoch ZSSK sú obľúbené nielen medzi turistami, ale aj medzi seniormi. „Raňajky vo vlaku sú skvelý zážitok,“ usmieva sa Jozef Kováč. „Najradšej si dám kávu a croissant, ale minulý týždeň som si pochutnal na černohorskom rezni. Jedlo bolo výborné a celá cesta nám prešla ako voda.“ Reštauračné vozne ponúkajú široký výber jedál a nápojov, od tradičných slovenských halušiek až po vyprážaný syr či ľahké šaláty. Nechýba ani ponuka osviežujúcich nápojov, od nealkoholických drinkov až po kvalitné vína a pivá.

Kam sa vybrať? Tipy na výlety pre seniorov

Slovensko ponúka množstvo atraktívnych destinácií, ktoré sú ľahko dostupné vlakom. Tu sú niektoré z najobľúbenejších cieľov, kam sa seniori radi vyberajú:

  • Vysoké Tatry – Pre milovníkov prírody a horských túr sú Vysoké Tatry ideálne. Z Popradu sa môžete vybrať na Štrbské Pleso alebo Lomnický štít, kde si užijete nádherné výhľady a prechádzky po tatranských chodníkoch.
  • Turčianske Teplice – Ak preferujete relax a kúpele, Turčianske Teplice sú ideálnou voľbou. Doprajte si liečebné procedúry a relaxujte v termálnych vodách, všetko v pokojnom prostredí slovenských hôr.
  • Bardejov – Pre tých, ktorí milujú históriu, je Bardejov dokonalým cieľom. Stredoveké mesto s nádherným námestím a pamiatkami je zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.
  • Piešťany – Toto známe kúpeľné mesto láka nielen Slovákov, ale aj zahraničných návštevníkov. Piešťany sú ideálne na oddych a regeneráciu, pričom si tu môžete vychutnať kúpeľné procedúry počas celého roka.
  • Košice – Ak máte radi mestskú atmosféru, Košice vás určite očaria. Navštívte Dóm svätej Alžbety, prejdite sa po hlavnej ulici a užite si kultúrne podujatia, ktoré toto mesto ponúka.

„Minulý rok sme boli v Bardejove a tento rok sa chystáme do Piešťan,“ hovorí Peter, člen nitrianskeho výletného klubu. „Cestovanie vlakom je pre nás pohodlné a jednoduché – nemusíme sa starať o šoférovanie ani parkovanie. Je to zážitok a užívame si každú cestu.“

Prečo cestovať vlakom?
Cestovanie vlakom má pre seniorov mnoho výhod:

 

  • Bezplatné cestovanie pre seniorov od 62 rokov – Ak máte viac ako 62 rokov, cestovanie vlakom po Slovensku je pre vás úplne zadarmo. Stačí sa zaregistrovať a môžete si naplno užívať krásy našej krajiny bez starostí,  potrebujete si len vyzdvihnúť cestovný lístok so 100 % zľavou z cestovného.

  • Pohodlie a relax – Vo vlaku si môžete oddýchnuť, kochať sa krajinou a stráviť čas podľa svojich predstáv. Nemusíte riešiť šoférovanie ani dopravné obmedzenia.

  • Kulinárske zážitky v jedálenských vozňoch – Na dlhších trasách si môžete pochutnať na teplom jedle priamo vo vlaku. Od tradičných slovenských jedál až po ľahké šaláty, ponuka je široká a každý si nájde niečo podľa svojho gusta.

  • Ekologická doprava – Cestovanie vlakom je šetrné k životnému prostrediu a pomáha znižovať našu uhlíkovú stopu.

  • Sociálny zážitok – Cestovanie vlakom je príležitosťou stretnúť nových ľudí alebo stráviť príjemný čas s priateľmi a rodinou.

Ako využiť 100% zľavu pre seniorov

Ak máte viac ako 62 rokov a ste občan Slovenska alebo máte štátne občianstvo členského štátu Európskej únie či trvalý pobyt v členskom štáte EÚ, môžete cestovať so Železničnou spoločnosťou Slovensko úplne zadarmo. Stačí sa zaregistrovať a získať preukaz, s ktorým sa budete preukazovať pri každej ceste. Na každú cestu si vyzdvihnete cestovný lístok so 100 % zľavou z cestovného. Ten si môžete zabezpečiť aj online z pohodlia domova.  Pre maximálny pôžitok z dlhších jázd si môžete zakúpiť miestenku, ktorá vám zaručí pohodlné sedenie počas celej cesty.

Pri nastupovaní do vlaku stačí mať pri sebe bezplatný cestovný lístok a preukaz, ktorý ste dostali pri registrácii. Ak máte preukaz bez fotografie, nezabudnite sa preukázať aj občianskym preukazom. Potrebujete poradiť ohľadom trasy alebo lístka? Môžete kontaktovať infolinku ZSSK na čísle 18 188, kde vám radi pomôžu s výberom. Linka je spoplatnená podľa taríf jednotlivých operátorov.

Zaregistrujte sa ešte dnes a začnite objavovať Slovensko vlakom.

 

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou ZSSK.

Viac o téme: VlakySenioriCestovanie ZSSKNatív
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu