Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Rakúsky prezident poveril zostavením vlády šéfa ľudovcov Nehammera

Alexander Van der Bellen
Alexander Van der Bellen (Zdroj: SITA/AP Photo/Bilal Hussein)

VIEDEŇ - Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v utorok oznámil, že zostavením vlády poveril lídra Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a súčasného kancelára Karla Nehammera. Ľudovci skončili v nedávnych parlamentných voľbách na druhom mieste za krajne pravicovou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). Informujeme podľa správy agentúry Reuters.

Van der Bellen sa ešte v pondelok v rámci konzultácií o zostavení nového kabinetu osobitne stretol s predsedom opozičnej FPÖ Herbertom Kicklom, lídrom ÖVP Nehammerom a Andreasom Bablerom, predsedom Sociálnodemokratickej strany Rakúska (SPÖ), ktorá skončila vo voľbách na treťom mieste. Rakúsky prezident teraz požiadal Nehammera, aby o zostavení prípadnej vládnej koalície začal rokovať so sociálnymi demokratmi, keďže žiadna zo strán nechce ísť do vlády s Kicklovou FPÖ.

"Herbert Kickl nenašiel žiadneho koaličného partnera, vďaka ktorému by sa mohol stať spolkovým kancelárom," citovala Van der Bellena agentúra DPA. Ako pokračoval prezident, predsedovia ÖVP a SPÖ mu povedali, že z obáv o demokraciu a právny štát nechcú vládnuť s FPÖ. Podľa neho sa tiež vymedzili voči náklonnosti FPÖ k Moskve a kritizovali aj to, že nemožno urobiť jednoznačnú deliacu čiaru medzi slobodnými a pravicovými extrémistami. Svoju rolu pri ich rozhodovaní údajne zohrali aj obavy zahraničných tajných služieb v súvislosti s FPÖ.

Viac o téme: VládaRakúskoKarl Nehammer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu