Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

Exotický komár spôsobuje prvé vážne problémy! Viacerí darcovia krvi dostali STOPKU

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Exotický komár tigrovaný sa už na Slovensku na viacerých miestach usídlil. Komár, ktorý prenáša aj západonílsky vírus, však začína spôsobovať problémy pri darovaní krvi. Národný onkologický ústav musel dať stopku pre darcov krvných doštičiek z Nitrianskeho a Trnavského kraja.

archívne video

Epidemiológ ÚVZ SR I. Bakoss hovorí o monitoringu komárov (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Národný onkologický ústav potrebuje darcov krvných doštičiek, no nie každý v súčasnosti môže prísť na odber. "Je nám ľúto, ale ľudia žijúci či pracujúci v Trnavskom a Nitrianskom kraji v súčasnosti nemôžu darovať svoje vzácne krvné doštičky pre výskyt komárov v prírode, ktoré krvou prenášajú infekčnú Západonílsku horúčku," informoval ústav a na odber vyzval ľudí najmä z Bratislavského kraja.

Lekárka na Oddelení onkohematológie I. Transplantačnej jednotky Národného onkolologického ústavu
Zobraziť galériu (2)
Lekárka na Oddelení onkohematológie I. Transplantačnej jednotky Národného onkolologického ústavu  (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Dočasná stopka pre darovanie krvných doštičiek platí pre darcov žijúcich i pracujúcich v Trnavskom a Nitrianskom kraji, ale aj turistov, ktorí v týchto krajoch strávili noc. "Neplatí to pre darcov, ktorí zasiahnutými oblasťami prechádzali autom," vysvetľuje ústav. Ľudia z týchto dvoch krajov budú môcť darovať krv najskôr v decembri, keď skončí riziko prenosu infekcie.

Ako informovala Národná transfúzna služba (NTS) SR na sociálnej sieti, v súčasnosti sú zásoby krvnej skupiny A s negatívnym Rh faktorom hraničné. "A- ostáva naďalej v hraničnom pásme. Veríme, že sa nám spoločne podarí doplniť stav krvných zásob a čoskoro uvidíme všetky krvné skupiny v dostatočných pásmach," priblížila.

Komár tigrovaný sa rozšíril z Ázie do celého sveta prostredníctvom dovozu tovaru, napríklad pneumatík. Prenáša 22 rôznych vírusov vrátane exotických vírusov dengue, chikingunya, Zika alebo žltá zimnica. Pre Slovensko predstavuje najmä riziko prenosu už cirkulujúcich patogénov na našom území. Ide napríklad západonílsky vírus, ktorý bol zaznamenaný najmä na juhu Slovenska.

Viac o téme: Darovanie krviNárodný onkologický ústavKrvné doštičkyKomár tigrovaný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu