Streda2. október 2024, meniny má Levoslav, zajtra Stela

Záchranári napísali premiérovi otvorený LIST! Z konsolidačného balíka sú zúfalí, vláde posielajú jasnú žiadosť

Tri záchranárske organizácie napísali premiérovi Robertovi Ficovi list Zobraziť galériu (6)
Tri záchranárske organizácie napísali premiérovi Robertovi Ficovi list (Zdroj: TASR/Diana Semanová, Topky/Ramon leško)

BRATISLAVA - Tri záchranárske organizácie žiadajú premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o stiahnutie časti konsolidačného balíka, ktorý sa týka znižovania miezd zdravotníkov, zdravotníckych záchranárov nevynímajúc. Predložený návrh podľa nich výrazným spôsobom zasahuje do mzdového ohodnotenia ich práce. Voči návrhu sa ostro ohradzujú. Konštatujú to v spoločnom liste.

archívne video

Ladislav Kamenický sa vyjadruje ku konsolidačným opatreniam (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

V liste žiadajú o stiahnutie legislatívneho návrhu ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií, a to konkrétne článku IX návrhu zákona, ktorý s účinnosťou od 1. januára 2025 znižuje koeficienty základnej zložky mzdy zdravotníckych pracovníkov v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti a ambulanciách záchrannej zdravotnej služby. Pod spoločnú žiadosť sa podpísali Základná odborová organizácia pri Záchrannej zdravotnej službe (ZZS) Bratislava, Odbory zamestnancov Záchrannej služby Košice a Slovenská komora zdravotníckych záchranárov.

Balík zasahuje do platov záchranárov

Upozorňujú, že predložený návrh výrazným spôsobom zasahuje do mzdového ohodnotenia práce zdravotníckych záchranárov v záchrannej zdravotnej službe v našej krajine. "Priamy dopad takto predloženého zákona predstavuje zníženie nárastu hrubej mzdy zdravotníckeho záchranára v roku 2025 o 94 eur mesačne a v roku 2026 zníženie o ďalších 101 eur mesačne," približujú odborári a podotkli, že popri iných konsolidačných opatreniach, ktoré budú mať dopad na všetky odvetvia života a odhadovanej inflácii, ktorá má v roku 2025 dosiahnuť 5,0 % až  5,4 %. Takto predložené zníženie miezd prinesie podľa ich slov pokles reálnych miezd zdravotníckych záchranárov v budúcom aj ďalších rokoch.

Pripomínajú, že záchranná zdravotná služba na Slovensku je ťažko skúšaným odvetvím a ešte pred zavedením minimálnych mzdových nárokov v zákone v roku 2016 chýbali v segmente stovky zdravotníckych záchranárov a pracujúci záchranári z jedného zamestnania nedokázali uživiť svoje rodiny. "Aj vďaka mzdovému ohodnoteniu naviazanému na priemernú mzdu v národnom hospodárstve postupne dochádza k stabilizácii personálu a tento proces si vyžaduje ešte niekoľko najbližších rokov tak, aby boli ambulancie záchrannej služby personálne stabilizované a nasýtené dostatkom pracovníkov, ktorý sa vyrovná s odchodom do starobných dôchodkov, či odchodom z dôvodu pracovnej neschopnosti spôsobenej opotrebovanosťou zamestnancov záchranných služieb," uvádzajú v liste.

Záchranári napísali premiérovi otvorený
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Podľa ich slov si nedokážu vysvetliť, že vláda si za cieľ šetrenia vybrala práve zdravotníckych pracovníkov, zdravotníckych záchranárov nevynímajúc. "Dovoľujeme si Vám
pripomenúť, že je to práve záchranná zdravotná služba, ktorá už v bežných mierových časoch nahrádza ostatné nefungujúce zložky poskytovania zdravotnej starostlivosti. Záchranári denne popri množstve akútnych zásahov suplujú chýbajúcich všeobecných lekárov, uzatvorené dospelé či detské pohotovosti, zavreté oddelenia nemocníc, či urgentné príjmy, ako aj nefungujúcu starostlivosť o ťažko chorých a zomierajúcich občanov v ich obydliach,"
dodali.

Pripomínajú ich prácu v prvej línii

Pripomínajú skutočnosť, že to bola práve záchranná zdravotná služba, ktorá stála v prvej línii pri zachraňovaní životov počas pandémie COVID-19. "Záchranári často krát doslova s holými rukami, bez potrebného ochranného vybavenia zachraňovali ťažko chorých, dusiacich sa či zomierajúcich pacientov, alebo ich s maximálnym nasadením prevážali medzi nemocnicami na Slovensku, aj v zahraničí," píšu odborári a dodávajú, že záchranári rovnako stáli na hraniciach počas vypuknutia vojnového konfliktu na Ukrajine a pri každej mimoriadnej udalosti, hromadnej nehode, či tragédii, ktorá otriasla Slovenskom.

Hasičská sanitka
Zobraziť galériu (6)
Hasičská sanitka  (Zdroj: Getty Images)

"Za dennodenné nasadenie sme si však dnes od vlády vyslúžili znižovanie základných miezd, čo považujeme za poľutovania hodné a nehodné povolania nás a našich kolegov," píšu premiérovi a dodávajú, že rovnako sa cítia podvedení vo vyjadreniach vládnych predstaviteľov, že predložené opatrenia majú trvať iba jeden rok, čo sa nezakladá na pravde, nakoľko vláda predpokladá úsporu na mzdách zdravotníckych pracovníkov aj v rokoch 2026 a 2027, úhrnne za tri roky vo výške viac ako 831 miliónov eur.

Plne podporujú aktivity lekárskych a sesterských odborov

Pripomínajú vláde, že zdravotnícki záchranári nikdy počas novodobej histórie Slovenskej republiky v boji za svoje požiadavky neprešli do ostrého štrajku a nikdy žiadnym spôsobom nenarušili chod záchrannej zdravotnej služby v krajine, ako jedného z kľúčových prvkov kritickej infraštruktúry štátu. Dodávajú, že zároveň ani od súčasnej vlády nevyžadovali navyšovanie miezd, ale naopak, žiadali dokončenie rozpracovanej reformy záchrannej zdravotnej služby v prospech pacienta v ohrození života. 

"Musíme sa však ostro ohradiť voči predloženému konsolidačnému návrhu a dovoľujeme si Vám oznámiť, že plne podporujeme aktivity lekárskych a sesterských odborov v podobe vypovedania nadčasových hodín a služieb v prípade schválenia tohto návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky. V takomto prípade bude na pleciach vlády, aby zabezpečila chod štátu a zdravotníckeho systému," varujú odborári s tým, že udržanie sociálneho zmieru je nevyhnutné pre stabilizáciu zdravotníctva ako takého a zvlášť pre záchrannú zdravotnú službu, ktorá je nasadzovaná v prípade ochrany a záchrany života a zdravia občanov v kritických situáciách.

"V opačnom prípade táto služba bez personálu v budúcnosti v najbližších mesiacoch a rokoch jednoducho nebude fungovať, v súčasnej kvantite, ani v požadovanej kvalite. Preto Vás žiadame o zastavenie uvedeného legislatívneho procesu a prinášanie takých riešení, ktoré udržia zdravotníkov v slovenskom zdravotníctve," uzatvárajú v liste.

Viac o téme: ZdravotníciSlovenská komora zdravotníckych záchranárovKosolidačný balík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu