Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Španielsku autodopravu čaká séria štrajkov: Vodiči chcú skorší odchod do penzie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MADRID - Španielske odbory zastupujúce vodičov kamiónov a autobusov vyhlásili od 28. októbra sériu štrajkov. Ich zámerom je dosiahnuť lepšiu dohodu so zamestnávateľmi pri vyjednávaní o lepších podmienkach pri skoršom odchode do dôchodku. V pondelok to oznámili odboroví predáci, informuje o tom agentúra Reuters.

Štrajk vodičov kamiónov je naplánovaný na 28. októbra, 11., 28. a 29. novembra a 5. a 9. decembra. Ak nebudú splnené ich požiadavky, 23. decembra sa začne neobmedzený štrajk. Informovali o tom dva hlavné odborové zväzy krajiny, CCOO a UGT.

archívne video

Vodiči košického dopravného podniku sa zapojili do výstražného štrajku (Zdroj: TASR / František Iván)

Odbory požadujú pre vodičov zmenu dôchodkového veku (v súčasnosti 67 rokov) a skorší nárok na čiastočný dôchodok podľa podmienok pre iné pracovné kategórie, kde zamestnanci čelia podobnému druhu rizík ako vodiči.

"Vek je určujúcim faktorom motorických, zmyslových a kognitívnych funkcií (vodičov) a predstavuje riziko nielen pre pracovníka, ale aj pre ostatných ľudí," povedal Diego Buenestado, predstaviteľ odborového zväzu UGT pre cestnú a mestskú dopravu.

Veľké ekonomické straty

Mesačný štrajk kamionistov v roku 2022 znamenal veľké ekonomické straty pre španielske dodávateľské reťazce, spôsobil problémy pri zásobovaní potravinami, zhoršil infláciu a zasiahol hospodársky rast krajiny.

Viac o téme: DopravaKamiónyVodičiŠtrajkyŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu