Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Nebezpečná legionella v trenčianskej nemocnici! Záhada starého potrubia, čo sa vlastne stalo? Reagujú odborníci

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Getty Images)

TRENČÍN - Medializované informácie o tom, že vo Fakultnej nemocnici Trenčín zistili nebezpečnú baktériu legionella, spôsobil obavy pacientov, zamestnancov a návštevníkov nemocnice. Jej vedenie zistenia odmieta a výsledky rozboru spochybňuje. K aktuálnej situácii sa vyjadrila aj Asociácia vodného manažmentu a prevencie legionel s tým, že súčasná diskusia o výskyte legionely v zdravotníckych zariadeniach a iných inštitúciách trpí výraznými dezinformáciami.

Baktéria Legionella, ktorá sa vyskytuje v teplej vode, je dlhodobým strašiakom pre ľudí. Baktéria spôsobuje ochorenie známe ako Legionárska choroba a útočí na pľúca, pričom má prejav podobný ako zápal pľúc. O to väčšia panika nastala po tom, čo si dal denník SME v akreditovanom laboratóriu ALS Czech republic v Česku urobiť rozbor teplej vody v chirurgickom pavilóne trenčianskej nemocnice a ten odhalil vo vode baktériu Legionella. Tá sa sa podľa viacerých tvrdí obvykle vyskytuje v starých a zanedbaných vodovodných potrubiach. 

Teplovodné potrubia však mala v nemocnici pred piatimi rokmi firma Camase vymeniť na základe koncesnej zmluvy. Podľa denníka existuje dôvodné podozrenie, že ich potrubia nevymenila za nové ale staré len premaľovala. Trenčiansky krajský prokurátor Roman Kutiš nariadil vyšetrovateľovi, aby celý prípad preveril. Fakultná nemocnica Trenčín odmieta, že by sa baktéria legionella nachádzala v jej teplej vode a výsledky rozboru spochybňuje. Rovnako označila zverejnené informácie ohľadom rekonštrukcie potrubí za nepravidivé.

Asociácia vodného manažmentu a prevencie legionel hovorí o dezinformáciách

Podľa asociácie súčasná diskusia o výskyte legionely v zdravotníckych zariadeniach a iných inštitúciách trpí výraznými dezinformáciami. "Ako Asociácia pre vodný manažment a prevenciu legionel máme povinnosť uviesť tieto skreslené informácie na správnu mieru. Politické a mediálne diskusie sa sústreďujú na ojedinelé prípady, pričom ignorujú fakt, že ide o systémový problém, ktorý je dlhodobo ignorovaný a vyžaduje si kontinuálne dlhodobé a koordinované riešenie," uvádza.

Nebezpečná legionella v trenčianskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Podľa nej je kľúčové pri testovaní vody na prítomnosť legionel správne interpretovať výsledky. Rôzne dĺžky odpúšťania vody testujú rôzne časti systému, preto je nevyhnutné vedieť, ako správne číselné hodnoty vyhodnotiť. Dodáva, že okrem toho treba brať do úvahy aj ďalšie faktory, ktorými sú mikrobiológia vo vzorke, hodnoty reziduálnej koncentrácie dezinfekčných prostriedkov, teplota vody, a miesto odberu.

"Tieto faktory ovplyvňujú potenciálne riziko, ale najmä sú nevyhnutné pre správne označenie objektov ako bezpečné alebo rizikové. Je neprípustné hodnotiť celý systém na základe jednej vzorky, keď napríklad v jednej nemocnici môže byť viac ako 2-tisíc odberných miest vody," hovorí asociácia.

Nebezpečná legionella v trenčianskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Asociácia dodala, že je pripravená aktívne prispieť k riešeniu problému a poskytovať odborné poradenstvo všetkým inštitúciám, ktoré majú záujem o zavedenie správnych preventívnych opatrení. "Systémové riešenia existujú a sú k dispozícii, no vyžadujú si podporu a implementáciu na národnej úrovni, aby sa zabezpečila bezpečnosť a ochrana verejného zdravia v dlhodobom horizonte," konštatuje.

Ako to je s potrubiami a legionellou?

Hygienické zabezpečenie vodných systémov často prináša diskusiu o starých potrubiach. "Je pravda, že riziko výskytu baktérií je vyššie v starších, najmä železných potrubiach, ktoré sú náchylnejšie na koróziu a tvorbu biofilmu. Avšak výskyt legionel je možný aj v nových rozvodoch, vrátane tých z nehrdzavejúcej ocele, ak sú splnené podmienky na jej rast, ako napríklad stagnácia vody a nevhodné teploty," hovorí asociácia.

Nebezpečná legionella v trenčianskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Argument, že výmena potrubí automaticky vyrieši problém s legionelou, je preto podľa jej slov chybný. Podotkla, že legionela je v zahraničí najčastejšie monitorovaná baktéria v rozvodoch vody, aj v systémoch s modernými materiálmi. "To ukazuje, že samotná výmena potrubí problém nevyrieši, ak sa neimplementujú správne opatrenia na kontrolu rizík," dodáva.

Na zabránenie jej šírenia existujú podľa asociácie tri základné pravidlá:

  1. Studená voda musí zostať studená – teplota pod 20 °C.

  2. Teplá voda musí zostať teplá – teplota nad 55 °C.

  3. Voda sa musí hýbať – stagnácia vody podporuje množenie baktérií.

Podľa štatistík Úradu verejného zdravotníctva zaznamenali na Slovensku v tomto roku, do 23. mája, 53 hlásených prípadov legionárskej choroby. K rovnakému dátumu bolo hlásených aj 16 prípadov pontiackej horúčky. Pri pontiackej horúčke má pacient miernejšie príznaky. Pociťuje horúčku, bolesti hlavy, bolesti svalov a kašeľ.

Ďalšia nebezpečná baktéria, o ktorej sa často nehovorí

Asociácia upozorňuje, že okrem legionely existuje ďalšia baktéria, ktorá predstavuje vážne zdravotné riziko, no často zostáva bez dostatočnej pozornosti – Pseudomonas aeruginosa. "Táto baktéria je rovnako nebezpečná, najmä v zdravotníckych zariadeniach a na miestach, kde sú pacienti s oslabeným imunitným systémom. Naše interné prieskumy odhalili prítomnosť Pseudomonas aeruginosa na citlivých miestach v systémoch pitnej vody, pričom v niektorých prípadoch išlo o rezistentné formy na všetky známe antibiotiká," približuje. Baktéria sa vyskytuje vo vlhkom prostredí (odpadové a stojaté vody), ale aj na rastlinách a v pôde.

Tento problém sa podľa jej slov podobne dlhodobo odkladá, pričom jeho miera môže byť ešte vyššia než u legionely, a riziko pre zdravie je rovnako závažné. "Ak sa tento problém nezačne systematicky riešiť, môže dôjsť k rozšíreniu infekcií, ktoré bude veľmi náročné kontrolovať, najmä pri výskyte multirezistentných kmeňov baktérií," konštatuje na záver.

Viac o téme: Fakultná nemocnica TrenčínLegionellaAsociácia vodného manažmentu a prevencie legionel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu