Utorok17. september 2024, meniny má Olympia, Melisa, zajtra Eugénia

Obrovský ŠKANDÁL: Nemocnice kŕmili pacientov NAKAZENOU potravou! Traja novorodenci to neprežili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Známe britské nemocnice utrpeli veľkú kritiku po tom, ako sa zistilo, že ich infúzna liečba doslova zabíja. Osudným sa to stalo trom novorodencom v troch odlišných nemocničných komplexoch. Jedno však mali spoločné. Všetkým trom deťom bola poskytnutá infúzna výživová liečba.

Tri predčasne narodené dei vo Veľkej Británii prehrali svoj boj o život v nemocničnom inkubátore. Aviva Otteová, Yousef Al Kharbousch a Oscar Barker sa stali obeťami kontaminovanej výživy, ktorá cez infúziu nahrádzala klasickú stravu. Hovorí sa tomu aj parenterálna výživa (PN). Ako informuje Daily Mail, všetci traja novorodenci však namiesto živín dostávali do tela kontaminované zložky. 

Tri deti

Aviva sa narodila v nemocnici sv. Tomáša v Londýne. Mala len tri mesiace, keď jej PN úplne zničila telo. Yousef sa narodil v tej istej nemocnici. Tento chlapec vydržal pri živote len chabých deväť dní, kým ho baktéria Bacillus cereus nezabila. Oscar sa dožil takmer jedného mesiaca. Narodil sa v Rosie Maternity Hospital v Cambridge. Tiež zomrel pre kontaminovanú stravu. 

Z infúzie priamo do krvi

Bacillus cereus patrí medzi mikrobiálnych pôvodcov otravy z potravín. Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky uvádza, že jeho spóry majú schopnosť produkovať toxíny v jedle aj v ľudskom organizme. V prírode je veľmi rozšírený. Bežne sa nachádza v pôde, na zelenine, v mnohých surovinách aj spracovaných potravinách. Spóry sú odolné voči extrémnym podmienkam (teplo, chlad, sucho, slané prostredie). Rozmnožuje sa v prostredí od 5 do 55°C.

Obrovský ŠKANDÁL: Nemocnice kŕmili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Incident sa odohral ešte v roku 2014, no rodičia, ktorí prišli o svoje deti, to majú pred očami, akoby sa to stalo včera. Yosefova matka Ghanda Al Kharbousch to opisuje ako "najhorší zážitok pre rodiča". Lekár jej povedal, že jej syn má vodu v pľúcach a nemôžu pre neho už nič urobiť. "Požiadala som ich, aby ho prestali držať umelo pri živote. Chcela som ukončiť jeho bolesť. Ešte bol pripojený na prístroje, keď som ho naposledy vzala do náručia," povedala. 

Nový dodávateľ

Začiatkom januára 2014, v čase Avivinej smrti, sa infúzie PN vyrábali interne priamo v nemocnici sv. Tomáša v Londýne. Po prepuknutí baktérie Bacillus cereus sa výroba presunula do spoločnosti ITH Pharma. Prípad sa dostal na súd. Jednou z hlavných tém bol aj postup samotnej nemocnice sv. Tomáša, či mala poskytnúť spoločnosti ITH Pharma informácie o rozšírení baktérie v jej priestoroch ešte predtým, ako presunula celú výrobu infúznych roztokov PN.

Obrovský ŠKANDÁL: Nemocnice kŕmili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hovorca ITH Pharma sa vyjadril, že spoločnosť o žiadnej infekcii a rozšírení baktérii v infúziách nevedela. Sv. Tomáš reagoval slovami, že "v žiadnom prípade nebol povinný informovať ITH Pharma o rozšírení baktérií v januári 2014, pričom tvrdiť niečo iné je nepresné a zavádzajúce".

Infúzie, ktoré Yousefovi a Oscarovi poskytla spoločnosť ITH Pharma, použilo od mája do júna 2014 deväť rôznych nemocníc v Spojenom kráľovstve. Výsledná bilancia je ochorenie ďalších 17 detí. 

Pochybenie 

Po smrti chlapcov dostala ITH Pharma pokutu 1,2 milióna libier ( eur). Spoločnosť sa ešte v roku 2022 priznala, že medzi augustom 2009 a júnom 2014 nevykonala dostatočnú kontrolu a prípadné rizík na dvoch liekoch, ktoré sa viazali na lekársky predpis. "Je to veľmi znepokojujúce, pretože sa zdá, že toto je ten pravý dôvod, prečo si nás sv. Tomáš vybral na dodávanie infúznych roztokov PN," vyjadrila sa ITH Pharma cez svojho hovorcu. 

Vypovedala aj Oscarova matka Hollie Barkerová. Niekoľko týždňov po cisárskom reze jej doktori oznámili, že Oscar mal ťažkú noc. "Počas Oscarovho posledného týždňa v nemocnici ma personál pravidelne žiadal, aby ho mohli odpojiť od prístrojov. Vraj už pre neho nevedia nič urobiť. Tušila som, že mi nehovoria celú pravdu. Napokon som sa s ním rozlúčila ešte v čase, keď bol napojený na prístroje," znelo vo výpovedi. 

Viac o téme: TragédiaSmrťInfúzieKontamináciaVeľká BritániaLOndýnCamridgeST. Thomas HospitalRosie Maternity HospitalAviva OtteováYousef Al KharbouschOscar Barker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu