Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Trenčianskou nemocnicou otriasa ďalší ŠKANDÁL: Potrubia mali namiesto výmeny premaľovať! REAKCIA vedenia

Fakultná nemocnica Trenčín Zobraziť galériu (4)
Fakultná nemocnica Trenčín (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

TRENČÍN - Posledné dni rezonovali v médiách informácie o tom, že vo Fakultnej nemocnici Trenčín sa vodovodné potrubia pri rekonštrukcii teplovodných rozvodov nevymenili, ale len premaľovali. Dokazovať to má aj nebezpečná baktéria Legionella, ktorú odhalili v teplej vode a ktorá sa zvyčajne nachádza v starých rúrach. Na zverejnené správy sa rozhodla zareagovať samotná nemocnica. Tvrdí, že šírenie strachu medzi občanmi nemôže byť tolerované a vzhľadom k neutíchajúcemu šíreniu neprávd plánuje podniknúť právne kroky.

Fakultná nemonica (FN) Trenčín je posledné mesiace na pretrase. Najskôr za to mohli hromadné výpovede lekárov, po ktorých opoziční politici upozorňovali na chaos, ktorý nastal na kardiologickom oddelení. Najnovšie denník SME zverejnil podozrivú rekonštrukciu teplovodných rozvodov v nemocnici, za ktorú má firma Camase dostať 4,9 milióna eur. 

archívne video

Tlačová konferencia Zuzany Dolinkovej k situácii na kardiologickom oddelení vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Denník si totiž dal v akreditovanom laboratóriu ALS Czech republic v Česku urobiť rozbor teplej vody v chirurgickom pavilóne nemocnice a ten odhalil vo vode baktériu Legionella. Tá sa sa podľa odborníkov obvykle vyskytuje v starých a zanedbaných vodovodných potrubiach. Teplovodné potrubia však mala pred piatimi rokmi firma Camase vymeniť na základe koncesnej zmluvy. Podľa denníka existuje dôvodné podozrenie, že ich potrubia nevymenila za nové ale staré len premaľovala. Trenčiansky krajský prokurátor Roman Kutiš nariadil vyšetrovateľovi, aby celý prípad preveril.

Podľa nemocnice sú tvrdenia nepravdivé

Nemocnica označila medializované informácie za nepravdivé a dodala, že spôsobujú neoprávnené obavy pacientov, zamestnancov a návštevníkov nemocnice. "Rekonštrukcia kotolne a vonkajších rozvodov tepla a TUV bola zrealizovaná v súlade s koncesnou zmluvou a predloženou projektovou dokumentáciou. Predmetom výmeny nebolo potrubie nachádzajúce sa v jednotlivých budovách - oddeleniach, a nebolo potrubie na studenú vodu. T.j. v prípade, že je hrdzavé potrubie na oddelení, toto nebolo predmetom výmeny v rámci koncesnej zmluvy," hovorí hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

Dodáva, že medializované informácie poškodzujú dobré meno nemocnice a nie sú ničím podložené. "Je zarážajúce, že koncesná zmluva, ktorá je voľne prístupná v Centrálnom registri zmlúv, hovorí jasne o rozsahu výkonov, ktoré vykonal koncesionár," dodala a poukázala na to, že je zvláštne, že bývalý riaditeľ nemocnice Tomáš Janík dokončený projekt prevzal bez jedinej výhrady. Nemocnica tiež dodáva, že Janík pri svojom odchode neodovzdal všetky dokumenty novému vedeniu a tento preberací protokol, ktorý sám podpísal, si nové vedenie muselo vyžiadať od spoločnosti Camase, ktorá práce vykonala. 

archívne video

Bývalý riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne Tomáš Janík informuje o situácii s poškodenými potrubiami v nemocnici (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Problém nastal až v októbri 2021, kedy FN Trenčín prestala koncesionárovi (Camase, a. s.) uhrádzať záväzky vyplývajúce z Koncesnej zmluvy. Internými zisteniami sme následne dospeli k poznatkom, že faktúry vystavované spoločnosťou Camase neboli vôbec zaraďované do účtovných dokladov FN TN. Čo tým bývalý riaditeľ FN TN Tomáš Janík sledoval a prečo tak robil ukáže až audit, ktorého výsledky čoskoro zverejníme," pokračuje Holecová.

Nemocnica upozorňuje na ďalšie nepravdivé informácie

Nepravdivé sú podľa Holecovej aj informácie týkajúce sa zamietnutia žaloby FN Trenčín proti Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). "FN Trenčín sa v nej domáhala na Krajskom súde v Bratislave v konaní sp. zn. 6S/135/2020 preskúmania zákonnosti rozhodnutia ÚVO zo dňa 24. 04. 2020, ktorým bola uložená FN Trenčín pokuta. Predmetné konanie, ktoré na podklade správnej žaloby FN Trenčín iniciovalo proti UVO bolo zastavené z dôvodu späťvzatia podanej žaloby zo strany FN Trenčín na pokyn bývalého riaditeľa FN Trenčín zo dňa 07. 04. 2021," vysvetľuje Holecová a dodáva, že na základe tohto späťvzatia musela FN Trenčín uhradiť ÚVO pokutu vo výške 244 512 eur s DPH.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne Michal Plesník
Zobraziť galériu (4)
Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne Michal Plesník  (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

Toto podľa nemocnice podporuje aj fakt, že bývalé vedenie, v rámci vysporiadania sporných nárokov medzi FN Trenčín a koncesionárom, plánovalo uzatvoriť s koncesionárom dohodu, podľa ktorej by FN Trenčín uhradila koncesionárovi sumu vo výške 1 950 000 eur s DPH. Tá bola určená ako súčet sumy 1 703 817,73 eur s DPH za vykonané stavebné práce a sumy 246 182,27 eur s DPH za vystavené faktúry, ktoré neboli v tom čase uhradené. "Čiže bývalý riaditeľ FN Trenčín Janík si zrejme uvedomoval pochybenie zo strany vedenia nemocnice a chcel spoločnosti jej pohľadávky vyrovnať," pokračuje hovorkyňa.

To, že projekt obnovy potrubia bol vykonaný presne podľa koncesnej zmluvy, dokazuje podľa Holecovej aj list bývalého riaditeľa Janíka z 22. marca 2022, v ktorom je konštatované zo strany FN Trenčín, že k dnešnému dňu signatári zhodne vyhlasujú, že koncesionár dokončil dielo v celom dohodnutom rozsahu a po jeho dokončení predložil FN Trenčín a odovzdal projektovú dokumentáciu – kotolne, vonkajších rozvodovo tepla, VZT pre NCHP a rozpočty v súlade s predmetnou koncesnou zmluvou.“ 

Existuje znalecký posudok

V tejto súvislosti bol podľa Holecovej spracovaný aj znalecký posudok, ktorého objednávateľom bola FN Trenčín a teda vtedajší riaditeľ Janík. V tomto znaleckom posudku je uvedené, že dielo bolo vykonané v súlade s projektom a technický stav diela je vo veľmi dobrom stave. "Hoci bol tento znalecký posudok vyhotovený v štyroch kópiách,  čo nové vedenie FN Trenčín zistilo až na základe kontroly a párovania jednotlivých objednávok a faktúr, po nástupe riaditeľa Michala Plesníka nebol dohľadateľný. Nové vedenie nemocnice si ho preto vyžiadalo od znalca, ktorý ho vykonával," uvádza nemocnica a pýta sa, prečo Janík vo FN Trenčín tento posudok nezanechal a neinformoval o ňom vo svojich niekoľkých mediálnych vyjadreniach.

Galéria: Znalecký posudok

Ako pokračuje Holecová, k predmetnému dielu existuje aj druhý znalecký posudok, ktorý si dala v rovnakom čase, ako si svoj dala vyhotoviť nemocnica, vyhotoviť spoločnosť Camase. "V tomto znaleckom posudku, ktorý vyhotovil iný znalec, je uvedené, že dielo je vyhotovené v súlade s projektovou dokumentáciou a technický stav je veľmi dobrý," uvádza hovorkyňa.

"Hoci v mediálnom priestore boli zverejnené informácie o existencií údajného odborno-technického posudku k predmetnému dielu, ktorý mal vypracovať pán Dian, FN Trenčín k dnešnému dňu nebol doručený, v nemocnici sa ku nemu nenachádza žiadna komunikácia, objednávka, faktúra, úhrada, ani preberací protokol o jeho doručení," pokračuje Holecová a pýta sa, či vôbec takýto posudok existuje, kto si ho objednal, ako vznikol.

Trenčianskou nemocnicou otriasa ďalší
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"V prípade, že by sme pripustili jeho pravosť, je otázne prečo rozporuje dva znalecké posudky a prečo sa tento údajný posudok objavil v rukách bývalého riaditeľ FN TN Tomáša Janíka až po jeho odvolaní, kedy zmenil rétoriku, svoje predchádzajúce odobrenie vykonanej práce na základe koncesnej zmluvy zamlčal a tvrdí, že potrubie bolo premaľované," hovorí Holecová a vzhľadom k zverejneným skutočnostiam a množstom neprávd či prekrútených informáciám plánuje nemocnica právne kroky.

Viac o téme: PotrubiaFakultná nemocnica TrenčínLegionella
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu