Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

V Bobroveckej doline napadla dvoch ľudí líška: Jedného v spánku olízala, druhého uhryzla!

(Zdroj: Getty Images)

VITANOVÁ - V malebnej lokalite Bobrovecká dolina došlo počas stanovačky k neočakávanému incidentu – líška napadla dve osoby, pričom jedného uhryzla do hlavy a druhého olízala na tvári, keď spali. Počas pobytu v tejto oblasti sa líšky často pohybovali v blízkosti tábora a napriek pokusom o odháňanie sa neustále vracali.

O prípade informuje Štátna veterinárna a potravinová správa. „V Slovenskej republike sa dlhodobo realizuje. Národný program eradikácie besnoty. Súčasťou tohto programu okrem iného je aj orálna vakcinácia líšok proti besnote, kde sa 2x ročne vykonáva letecká letecká distribucia vakcinačných návnad (v Košickom, Prešovskom kraji a v prihraničné okresy s Poľskom) za účelom imunizácie líšok na danom území. Následne s odstupom 45. dní sa vykonáva kontrola účinnosti orálnej vakcinácie líšok,“ informuje v tejto súvislosti ŠVPS.

Odborníci upozorňujú, že v prípade kontaktu, alebo poranenia voľne žijúcim zvieraťom je potrebné bezodkladne vyhľadať lekárske ošetrenie a v prípade potreby zahájiť vakcináciu proti besnote. Líšky a iné voľne žijúce zvieratá pri hľadaní zdroja potravy strácajú plachosť a pohybujú sa v miestach kde sa normálne nevyskytujú. Je preto dôležité zamedziť im prístup k potrave a zabezpečiť odpad tak, aby sa k nemu líšky a iné voľne žijúce zvieratá nedostali.

„Je nutné zamedziť blízkemu kontaktu osôb s voľne žijúcimi zvieratami, zvieratá nekŕmiť, nepribližovať sa k nim a nesnažiť sa o kontakt s nimi. Nespať mimo stanu/chatky a stan/chatku vždy zabezpečiť pred vniknutím zvierat,“ dodávajú veterinári. 

Viac o téme: UhryznutieLíška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu