Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Utratili medvedicu, ktorá zranila francúzskeho turistu: Nepomohli ani protesty ochranárov

(Zdroj: Getty Images)

RÍM - Na severe Talianska utratili v utorok medvedicu, ktorá v polovici júla napadla a zranila francúzskeho turistu. Proti jej odstrelu protestovali ochranári zvierat, informuje agentúra Reuters.

Medvedicu známu pod označením KJ1 na príkaz Maurizia Fugattiho, šéfa autonómneho regiónu Tridentsko-Horná Adiža vystopovali prostredníctvom sledovacieho obojku, aký sa používa monitorovanie voľne žijúcich zvierat. "KJ1 bola nebezpečným exemplárom," informovala miestna lesnícka správa s tým, že medvedica sa už sedemkrát dostala do kontaktu s ľuďmi vrátane incidentu, pri ktorom napadla francúzskeho turista, ktorý si bol v lese zabehať.

archívne video

Ministerstvo predstavilo usmernenia pri mimoriadnej situáci odlovu medveďa hnedého (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Medzinárodná organizácia na ochranu zvierat (OIPA) informovala, že 22-ročná medvedica mala tri mláďatá, ktoré bez nej len ťažko prežijú. "Zvieratá sú cítiace bytosti, ktoré treba rešpektovať a starať sa o ne, a nie predmety, ktoré treba odstrániť," uviedla. Od roku 1999 boli lesy v okolí mesta Trident opätovne osídľované medveďmi v rámci programu financovaného EÚ. V posledných rokoch tam prišlo k niekoľkým obdobným útokom.

Medvedicu označovanú ako JJ4 po útoku odchytili

Iná medvedica napadla a zabila vlani v apríli v Tridentsku 26-ročného bežca. Medvedicu označovanú ako JJ4 po útoku odchytili a mali ju utratiť. Po viacerých zásahoch ochranárov zvierat sa však rozhodlo, že medvedicu neuspia, no tento rok prevezú do rezervácie v Nemecku. Jej útok vyvolal v regióne debatu o nebezpečenstve medveďov. Provinčné úrady preto tento rok v marci schválili odstrel až ôsmich problematických zvierat v tomto a budúcom roku, čo vyvolalo nevôľu zo strany ochranárov.

Viac o téme: MedvedicaTuristkaTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu