Pondelok16. september 2024, meniny má Ľudmila, zajtra Olympia, Melisa

Prívalové dažde a zosuvy pôdy si v Číne vyžiadali najmenej šesť obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

PEKING - Šesť obetí si vyžiadali výdatné dažde a následne záplavy a zosuvy pôdy, ktoré zasiahli juh Číny. Uviedli to vo štvrtok čínske štátne médiá, píše agentúra AFP.

Prívalové dažde postihli okres Tien-ťiang, ktorý leží pri meste Čchung-čching, v noci na štvrtok miestneho času, informovala čínska štátna tlačová agentúra Sinchua.

archívne video

Búrka, ktorá sa prehnala Slovenskom v stredu, napáchala obrovské škody: Zábery skazy zo Šenkvíc! (Zdroj: FB - Severe Weather Slovakia, A. K)

Štyria ľudia zahynuli pri "geologických katastrofách" a ďalší dvaja sa utopili, uviedla štátna televízia CCTV s odvolaním na miestne úrady. Sinchua spresnila, že jedna osoba prišla o život pri zrútení domu a najmenej troch ľudí zasypala pôda. Úrady vyzvali v dôsledku dažďov na evakuáciu 170 ľudí. V niektorých častiach okresu Tien-ťiang padlo rekordných 254,6 milimetra zrážok, dodala čínska štátna tlačová agentúra.

Čína prežíva v letných mesiacoch extrémy počasia – na východe a juhu krajiny výdatne prší, zatiaľ čo severnú časť krajiny sužujú vlny horúčav. Krajina je celosvetovo najväčším producentom skleníkových plynov, ktoré podľa vedcov spôsobujú zmenu klímy a zvyšujú pravdepodobnosť extrémneho počasia.

Peking sa zaviazal, že do roku 2030 zníži svoje emisie oxidu uhličitého a do roku 2060 chce dosiahnuť nulové emisie, pripomína AFP.

Viac o téme: ObeteZosuv pôdyPrívalové daždeČina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu