Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Bývalý sudca nepracuje, ale peniaze dostáva

Sudca Ján V. (64, vpravo) v lete 2004 v bare napadol hostí.
Sudca Ján V. (64, vpravo) v lete 2004 v bare napadol hostí. (Zdroj: Nový Čas)

PREŠOV – Tomu je radosť žiť. Bývalý sudca prešovského vojenského súdu Ján V. (64) dostáva 20-tisíc korún mesačne a dôchodok navyše. Pritom však nič nerobí! Sudca je totiž obvinený z výtržníctva a napadnutia verejného činiteľa, takže nemôže pojednávať.

Ján V. v lete 2004 v jednom z prešovských barov napadol hostí, a keď ho prišli umravniť policajti, jeden z nich tiež zinkasoval facku. Sudca mu odtrhol aj hodnostú výložku. Ján V. bol v tom čase sudcom na prešovskom vojenskom súde a k incidentu, počas ktorého mal byť opitý, došlo v čase jeho pohotovostnej služby, teda ho hocikedy mohli zavolať do práce. Hoci od toho dňa uplynulo už viac ako štyridsať mesiacov, doteraz nebol potrestaný. Naopak, má novú prácu.

Zamestnal sa na prešovskom okresnom súde. Hoci Ján V. má pozastavený výkon činnosti, plat dostáva. "V zmysle zákona mu patrí mzda vo výške 30 percent platu sudcu," uviedol hovorca okresného súdu Michal Drimák. V praxi to znamená, že sudca síce chodí do práce, ale nič nerobí a dostáva peniaze. Mesačne si tak spolu s dôchodkom príde zrejme na viac ako 30-tisíc korún.

Vtedajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic požiadal sudcovi pozastavil výkon činnosti a podal návrh na začatie disciplinárneho konania. Keďže však sudcu doteraz nikto nepotrestal a ten ani nepožiadal o uvoľnenie zo sudcovského stavu, naďalej "pracuje". "Súčasný minister ho na základe rozhodnutia súdnej rady pridelil na tunajší prešovský okresný súd," informoval predseda Okresného súdu v Prešove Štefan Tomášovský.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu