Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Nágel: Kontroverzný film Import Export nie je o Luníku IX

Programový riaditeľ MFF Bratislava Peter Nágel.
Programový riaditeľ MFF Bratislava Peter Nágel.

BRATISLAVA - Rakúsky film Import Export, ktorý pobúril starostu Luníka IX pre údajne pohoršujúce zábery, nie je podľa programového riaditeľa MFF Bratislava Petra Nágela o tomto „najslávnejšom“ košickom sídlisku.

„Z celkovej minutáže 135 minút je tejto lokalite venovaná epizodická sekvencia v trvaní nanajvýš 3-4 minút,“ vysvetľuje Nágel. Hlavné postavy príbehu sa živia tým, že vo Viedni naložia staré, vyradené hracie automaty a predávajú ich na Ukrajine. „Keďže sa pohybujú na okraji sociálneho spektra spoločnosti, ich zastávka na Luníku je samozrejmá a prirodzená. To, že toto sídlisko nevzbudzuje, žiaľ, najlepšie asociácie, nie je žiadnym úmyselným či vykonštruovaným motívom rakúskeho filmára,“ hovorí.

Snímka zaujala svojou surovou, všednou a banálnou skutočnosťou až do tej miery, že divák má mrazivý pocit, akoby sledoval autentický dokument. „To, že pán starosta priznáva, že film ešte nevidel a počul tú „hrôzu“ z počutia, je signifikantné,“ dodáva Nágel. Film svetoznámeho režiséra Ulricha Seidla vzbudil svojou kontroveznou témou ohromnú pozornosť už v máji na festivale v Cannes, kde mal svetovú premiéru.

Rakúsku premiéru bude mať až 25. októbra počas festivalu Viennale. Diváci na Slovensku ho budú môcť zhliadnuť počas blížiaceho sa 9. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (30. november – 8. december), kde bude v programe aj kompletná retrospektíva diela režiséra Ulricha Seidla. Ten príde svoj film Import Export uviesť osobne.


Trailer k filmu Import Export

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu