Nedeľa6. október 2024, meniny má Natália, zajtra Eliška, Elisa

Pri izraelskom útoku na mešitu a školu v Pásme Gazy zahynulo najmenej 24 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Majdi Mohammed)

GAZA - Pri izraelských leteckých útokoch na mešitu a školu v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorých sa ukrývali vysídlení Palestínčania, zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 24 ľudí a 93 ďalších utrpelo zranenia. Uviedli to tamojšie úrady kontrolované hnutím Hamas, informujeme podľa agentúry Reuters.

K úderom došlo v blízkosti nemocnice Al-Aksá v Dajr al-Balah. Mešita a škola údajne slúžili ako úkryt pre ľudí, ktorí museli utiecť pred bojmi z iných častí Pásma Gazy. Izraelská armáda vo svojom vyhlásení uviedla, že uskutočnila "presné útoky na teroristov Hamasu", ktorí operovali vo veliteľských a kontrolných centrách umiestnených v zasiahnutej škole a mešite. K útokom došlo v čase, keď sa blíži prvé výročie vojny medzi Izraelom a Hamasom v tejto palestínskej enkláve. Svetoví lídri vrátane šéfa Organizácie Spojených národov (OSN) Antónia Guterresa či francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona vyzývajú na mier a ukončenie násilia.

Viac ako 1200 obetí

Počas rýchleho útoku zo 7. októbra 2023 zahynulo v Izraeli viac ako 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a militanti zajali vyše 240 rukojemníkov. V reakcii na útoky palestínskeho hnutia vyhlásil izraelský bezpečnostný kabinet na druhý deň vojnový stav a konflikt aj po roku naďalej trvá. Odvetná ofenzíva izraelskej armády v Pásme Gazy pripravila o život už približne 42.000 ľudí, tiež prevažne civilistov. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva palestínskej enklávy ovládanej Hamasom. OSN považuje túto bilanciu za spoľahlivú.

Viac o téme: Mešitaútok IzraelPásmo GazyŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu