Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Slota kritizoval návštevu Sólyoma, chce protestnú nótu

Ján Slota
Ján Slota (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Predseda koaličnej SNS Ján Slota dnes ostro odsúdil utorkovú cestu maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma na Slovensko.

Návštevu prezidenta v Komárne označil za zasahovanie do vnútorných záležitostí Slovenska a vyzval ministra zahraničia Jána Kubiša, aby do Maďarska poslal protestnú nótu. Sólyom sa v Komárne kriticky zmienil o uznesení slovenského parlamentu o nedotknuteľnosti dekrétov, ktoré po vojne zasiahli do práv maďarskej menšiny.

"(SNS) sa jednoznačne a tvrdo ohradzuje proti jednostrannému zasahovaniu do vnútorných záležitostí Slovenskej republiky prezidentom Maďarskej republiky Lászlóm Sólyomom," uviedol Slota vo vyhlásení, ktoré ČTK poslal tlačový odbor strany. Kubiš by mal podľa neho poslať nótu kancelárii prezidenta Sólyoma a tamojšiemu ministerstvu zahraničných vecí.

Sólyom v Komárne v utorok odhalil sochu uhorskému kráľovi Ondrejovi II. a rokoval s lídrom opozičnej SMK Pálom Csákym. Nestretol sa naopak so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom, čo narazilo na kritiku prezidentskej kancelárie.

Diplomatické napätie medzi Slovenskom a Maďarskom sa prehĺbilo po nedávnom vyhlásení slovenského parlamentu o nemennosti povojnových dekrétov. Dekréty prezidenta Edvarda Beneša pripravili o majetky a občianske práva príslušníkov nemeckej a maďarskej menšiny v bývalom Československu. Parlament prijal vyhlásenie na návrh SNS po tom, čo SMK navrhovala odškodniť obete dekrétov. Spory medzi krajinami sa však začali objavovať už od minulého roku, keď sa SNS dostala do vlády.

Viacerí maďarskí politici po prijatí uznesenia v parlamente odriekli návštevu Slovenska. Sólyom v Komárne vyhlásil, že by postupoval rovnako, keby mal dohodnuté stretnutie s niektorým zo slovenských ústavných činiteľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu