Pondelok7. október 2024, meniny má Eliška, Elisa, zajtra Brigita

Hurikán Milton dosiahol kategóriu 4: Zrejme ohrozí Yucatán aj Floridu

Hurikán Milton.
Hurikán Milton. (Zdroj: TASR/AP/NOAA)

MIAMI - Hurikán Milton v pondelok rýchlo naberá na sile a dosiahol kategóriu 4. Podľa meteorologických predpovedí by mal zasiahnuť mexický Yucatánsky polostrov a v stredu americkú Floridu, píše agentúra AFP.

Milton nasleduje krátko po ničivom hurikáne Helene, ktorý si na juhovýchode Spojených štátov vyžiadal vyše 225 obetí a kategorizovali ho ako najničivejší v USA od hurikánu Katrina z roku 2005.

archívne video

Hurikán Fiona ukazuje svoju silu: Takto pustošil Portoriko! (Zdroj: Twitter.com)

Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) pôvodne predpovedalo, že Milton dosiahne "mimoriadne nebezpečnú" kategóriu 4 až v pondelok večer. Z prognóz NHC vyplýva, že túto intenzitu by si mal udržať niekoľko dní. NHC varovalo, že pri Yucatáne môže dôjsť k zvýšeniu hladiny až o 1,5 metra a na pobreží možno očakávať intenzívne ničivé vlnobitie.

Guvernér štátu Florida Ron DeSantis vyhlásil v 51 zo 67 okresoch núdzový stav a predpovedá, že hurikán Milton by mohol mať "závažné dôsledky". Amerického prezidenta Joea Bidena o situácii informovali, vo vyhlásení uviedol, že jeho administratíva pripravuje "život zachraňujúce zdroje".

Viac o téme: USAMexikoHurikán Milton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu