Pondelok23. september 2024, meniny má Zdenka, zajtra Ľubor, Ľuboš

Stav armády je kritický, vnútorný dlh činí 1,5 miliardy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská armáda sa kvôli kráteniu rozpočtu a dlhodobému nedostatku peňazí nachádza v nelichotivom stave a krajina sa musí rozhodnúť o podobe fungovania svojich ozbrojených síl v budúcnosti. Na konferencii venovanej hodnoteniu obrany to dnes vyhlásil štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák.

Koncepciu o smerovaní armády, takzvanú Bielu knihu o obrane, sa Slovensko chystá dokončiť v najbližších mesiacoch. Česká vláda podobný materiál o rozvoji armády na desať rokov schválila v máji.
    

"Vnímam ako veľmi kritickú situáciu, čo sa týka modernizácie ozbrojených síl a financovania," povedal Ondrejcsák. Vnútorný dlh armády, teda rozdiel medzi pôvodne očakávaným a skutočným rozpočtom, dosiahol od roku 2002 už 1,5 miliardy eur. To zodpovedá dvojročnému rozpočtu ozbrojených síl.
    

Slovensko dlhodobo neplní svoj záväzok voči Severoatlantickej aliancii vynakladať na obranu dve percentá hrubého domáceho produktu. Kvôli vládnym úsporným opatreniam navyše armáda asi s 14 tisícmi vojakmi dostala vlani aj tento rok menej peňazí ako v predchádzajúcom období.
    

Dlhodobý nedostatok financií spôsobil, že až 70 percent jej pozemnej techniky je za hranicou životnosti. "V súčasnosti sme na križovatke, musíme sa rozhodnúť, aké ozbrojené sily chceme," poznamenal štátny tajomník. Výrazné zvýšenie rozpočtu na armádu sa neočakáva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu