Piatok20. september 2024, meniny má Ľuboslav, Ľuboslava, zajtra Matúš

PS vyčíslilo cenu konsolidačných opatrení: Bežnú trojčlennú rodinu budú stáť tisíc eur ročne

Michal Šimečka Zobraziť galériu (2)
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Z konsolidačných opatrení, ktoré predstavila vláda vyplýva, že bežnú trojčlennú rodinu budú ročne stáť približne 1000 eur. Dotkne sa to pritom najzraniteľnejších, a to rodín s deťmi, najmä jednorodičov, ale aj rodín s viacerými deťmi. Uviedol to v stredu predseda opozičného PS Michal Šimečka na tlačovej konferencii spolu s ďalšími predstaviteľmi hnutia.

"Masívne zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) sa premietne do všetkých sektorov ekonomiky. Dnes je Slovensko jediná krajina z nových členských krajín EÚ, ktorá za posledných desať rokov schudobnela. Ostatným krajinám vzrástla životná úroveň, pretože platy tam rastú rýchlejšie než ceny a náklady na život. Teraz sa táto štatistika ešte zhorší," uviedol predseda PS.

archívne video

Koalícia sa namiesto riešenia problémov venuje osobnej pomste, uviedol Šimečka (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Poslanec Národnej rady (NR) SR za PS Štefan Kišš dodal, že nepatrné zníženie DPH na potraviny nevyváži zvýšenie DPH na 23 %, pretože oveľa väčší podiel na spotrebe majú iné tovary. "Vládna koalícia sa snaží navodiť dojem, že to zaplatia bohatí. Ja však nepoznám človeka, ktorý neplatí DPH. Nárast cien bude významný a dotkne sa každého," uviedol Kišš s tým, že inflácia bude v budúcom roku vyššia ako päť percent, pričom zároveň klesnú reálne mzdy.

PS vyčíslilo cenu konsolidačných
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podotkol, že vláda pôvodne hovorila o konsolidácii na úrovni asi 1,7 miliardy eur, pričom včera oznámila balíček za 2,7 miliardy eur. "Vláda si totiž pripravuje rezervu na svoje 'rozdávačky' a populizmus," dodal.

Zavedenie dane z finančných transakcií pre firmy bude mať podľa Kišša celkový dopad vo výške 600 miliónov eur. "Predstavuje to brutálny zásah do podnikania a výberu daní," upozornil s tým, že je preto dôvodné predpokladať odchod viacerých podnikov zo Slovenska, čo bude znamenať ďalšiu stratu pre ekonomiku.

Viac o téme: OpatreniaVerejné financieKonsolidáciaProgresívne Slovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu