Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

Herečka si z hôr odniesla POPÁLENINY: Slováci, dávajte si POZOR... Spôsobila ich TÁTO RASTLINA!

Lenka Vacvalová Zobraziť galériu (5)
Lenka Vacvalová (Zdroj: Ján Zemiar/Instagram L.V.)

BRATISLAVA - Lenka Poláčková (34) je slovenskou herečkou a moderátorkou... Do povedomia verejnosti sa však aktuálne zapísala predovšetkým ako 1. Slovenka, ktorej sa podarilo vystúpiť na vrchol Everestu bez pomocného kyslíka. Hory sú jej život, no aktuálne si z nich odniesla boľavé popáleniny. Slováci, dávajte si pozor... Spôsobila ich táto rastlina!

Galéria: Lenka Vacvalová

Lenka Poláčková sa v českom a slovenskom šoubiznise pohybuje už nejaký ten rok. Do povedomia verejnosti sa dostala ešte ako Vacvalová a okrem toho, že pracovala pre módnu televíziu Fashion TV, roky hrala aj v českej verzii slovenskej Súdnej siene, ktorú vysielala TV Barrandov. Posledné roky sa však naplno venuje behaniu a horám. 

V máji sa jej napokon podaril historický úspech, kedy ako 1. Slovenka vyšla na Mount Everest bez pomocného kyslíka. Doposiaľ sa to pritom podarilo len deviatim ženám z celého sveta. Aktuálne Lenka trávi opäť každý deň v horách, trénovaním na ďalšie výzvy a vysnívané projekty. A so svojimi sledovateľmi na sociálnej sieti Instagram sa podelila o nepríjemnosť, ktorú si odtiaľ doniesla. 

Herečka si z hôr
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram L.V.)

Po jednom z behov sa jej totiž na nohách objavili boľavé pľuzgiere. „Inak chcela som vám povedať, nech si dáte pozor... Cez víkend sa mi na nohách urobili také pľuzgiere. Dosť boľavé, vyzerali ako spálenina. Ale keďže som bežala v noci, spálenina mi nedávala zmysel...“ zverejnila a pridala aj fotky. „A dnes som zistila, čo to bolo...“

Ako sa ukázalo, nohou sa zjavne obtrela o takzvaný boľševník obrovský. Zo zdravotného hľadiska sa považuje za najnebezpečnejšiu rastlinu u nás. Len jediný dotyk totiž spôsobuje nepríjemné hnisajúce pľuzgiere a stopy po popálenine na koži zostanú aj niekoľko mesiacov. „Dávajte si fakt pozor. Hlavne na deti. Keď som si o tom hľadala, tie popáleniny z neho môžu byť fakt desivé. Ja som to mala fakt mierne,“ dodala Lenka. 

Herečka si z hôr
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Čo môže spôsobiť boľševník obrovský?

Boľševník obrovský v bunkovej šťave obsahuje furanokumaríny, ktoré vyvolávajú silnú citlivosť na svetlo. Pôsobením slnka potom vznikajú ťažké popáleniny až do tretieho stupňa. Reakcie na pokožke sa zle hoja a vo vážnych prípadoch si môžu vyžadovať až transplantáciu. Kontakt s touto rastlinou tiež môže vyvolať bolesť hlavy, zvýšenú teplotu či zimnicu.

Známe sú tiež prípady udusenia detí, kedy manipulácia s touto rastlinou u nich vyvolala poškodenie slizníc úst a krku. V prípade, že prídete do kontaktu s boľševníkom, odporúča sa postihnuté miesto si poriadne umyť, ošetriť popáleninu, prípadne podať antihistaminiká. Dobré je tiež vyhýbať sa slnku aspoň 3 dni. 

Herečka si z hôr
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram L.V.)

Viac o téme: Lenka VacvalováLenka Poláčková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu