BRATISLAVA - Žiadne testovanie na vlastné útraty nechcú. Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári odmietajú návrh vlády, podľa ktorého by mali testovať zamestnancov na vlastné náklady. Nemalé financie, ktoré by ich to stálo a nulová kompenzácia zo strany štátu sú kombinácia, ktorá sa nakoniec môže vypomstiť nám všetkým. Už teraz totiž varujú, že na pultoch môže chýbať pečivo.
V prípade pekární by mali byť náklady vyššie aj o stovky tisíc eur mesačne. Pekári pripomínajú, že patria do kritickej infraštruktúri, v prvej aj druhej vlne boli však vylúčení z akejkoľvek pomoci a tieto náklady dnes znášať nevedia. Prinútilo by ich to buď výrobu pozastaviť, alebo opäť drasticky zvýšiť svoje predajné ceny.
„Vláda prenáša zodpovednosť štátu na zamestnávateľov. V prípade pekárov nebola schopná ani za viac ako rok a počas úradovania dvoch ministrov pôdohospodárstva navrhnúť kompenzačné opatrenia. Teraz sa chystá zaviesť pre zamestnávateľov novú ´testovaciu daň´. Pekári sú v ekonomickej situácii, ktorá jednoducho neumožňuje mesačne navyšovať náklady o stovky tisíc eur. Kontrakty s odberateľmi majú uzatvorené a obchodníci ich nechcú otvárať. Vláda si musí uvedomiť, že jednoducho nemôže z týždňa na týždeň vytvárať nové náklady bez akýchkoľvek kompenzácií,“ povedal šéf Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.
Bez kompenzácií
Pekári upozorňujú, že pekárne sú subjektami hospodárskej mobilizácie, keďže majú povinnosť zabezpečovať dodávky strategických potravín – chleba a pečiva obyvateľomkrajiny. Na to však potrebujú kritickú masu zamestnancov.
„Vzhľadom na aktuálne platný COVID automat a vyjadrenia predsedu vlády, že náklady na testovanie budú musieť znášať zamestnávatelia, by museli testovať zamestnancov minimálne každý druhý deň," upozornili. Pre jednu priemerne veľkú pekáreň to podľa nich predstavuje nové náklady 3 000 eur na jediné antigénové a až 15 000 eur na jedno PCR testovanie. "Mesačne by tak išlo o zhruba 200 000 eur na jednu priemyselnú pekáreň. Pri obrovskom tlaku na zdražovanie výrobkov z dôvodu rastu cien všetkých vstupov od surovín, energií, obalov, služieb až po cenu práce by tak nedokázali ani pokryť výrobné náklady," dodali.
„Ak vláda toto nariadenie schváli bez funkčného kompenzačného mechanizmu, podpíše sa pod prázdne pulty na chlieb a pečivo po celom Slovensku. Žiadny pekár totiž v súčasnej kritickej situácii nedokáže sanovať takto zvýšené výrobné náklady. Vyzývame preto vládu, aby zabezpečila systém testovania zamestnancov na náklady štátu alebo našla rýchly a jednoduchý spôsob kompenzácie nákladov testovania pre zamestnávateľov. Tento systém treba sfunkčniť okamžite,“ zdôraznil Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.
Vláda by mala o nových covidových opatreniach rokovať dnes od 12. hodiny.