Streda25. september 2024, meniny má Vladislav, zajtra Edita

Hip-hop sa dostáva na dosky Slovenského národného divadla

Herečka Táňa Pauhofová (uprostred) v hre Fetišistky, ktorá bude mať premiéru 19. januára.
Herečka Táňa Pauhofová (uprostred) v hre Fetišistky, ktorá bude mať premiéru 19. januára. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pouličný tanečný štýl hip-hop sa dostane na dosky Slovenského národného divadla. Na záver novej hry slovenskej autorky Ivety Horváthovej Fetišistky, ktorú v premiére uvedú v sobotu, ho totiž zatancujú herečky Zdena Studenková, Kamila Magálová, Táňa Pauhofová a Zuzana Kanóczová. Tvorcovia ČTK povedali, že aj týmto spôsobom by chceli prilákať mladých ľudí do divadla.

"Diváka do Slovenského národného divadla veľmi ťahať netreba, my máme všetky predstavenia vypredané. Ale myslím si, že je to naozaj cesta, aby začala chodiť iná generácia do toho divadla, a to sú práve tí mladí," povedala ČTK Studenková, ktorá si zahrala hlavnú postavu, slávnu herečku.

Do hry, ktorá odkrýva súčasné problémy žien, totiž podľa tvorcov súčasný tanec jednoducho patrí. "Je to trend, je to reakcia mladých ľudí na súčasnú dobu, je to veľmi kreatívna kultúra, ale má to svoje pravidlá," opísal hip hop tanečník Laci Strike, ktorý robil Fetišistkám choreografiu.

Hip-hopera, ktorý je známy z televíznej tanečnej súťaže i ďalších projektov, oslovila práve Studenková. "Nápad s hip hopom som na tom prvom stretnutí povedala Zdenke s malou dušičkou, obávala som sa, ako zareaguje, a na moje počudovanie to zobrala s nadšením a hneď povedala, že by do spolupráce mohol vstúpiť Laci Strike," povedala režisérka Soňa Ferancová.

Strike si nakoniec spoluprácu pochvaľoval, v SND bol predtým iba ako divák na balete Warhol. "Herečky boli veľmi disciplinované, bol som až prekvapený. Nečakal som, že budú až tak rešpektovať slová, ktoré budem hovoriť," priznal po spolupráci so známymi tvárami národného divadla.

Hra Fetišistky upútala pozornosť divadelnej verejnosti už pred dvoma rokmi, keď v súťaži textov Dráma 2005 skončila druhá. "Diváčkam môže byť blízka tým, že keď uvidia peripetie, ktorými prechádzajú postavy tejto hry, problémy, ktoré riešia, nájdu sa v tých postavách," vysvetlila režisérka.

Aj Studenkovej, predstaviteľke hlavnej úlohy, bola jej postava herečky blízka. "Som žena v tom veku, stojím v podobnej fáze rozhodovania, čo so svojím životom, dospelým dieťaťom, zovňajškom," poznamenala Studenková. Spolu s ďalšími postavami v tejto výlučne ženskej hre tak na javisku rieši rôzne ženské problémy, od chudnutia až po vzťahy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu