Pondelok8. júl 2024, meniny má Ivan, zajtra Lujza

Lekárov šokoval vzácny prípad pacienta (55): Po uštipnutí mu v oku zostalo... VIDEO pre silné žalúdky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PHILADELPHIA – Či už sa v lete vyberiete na prechádzku alebo trávite čas na záhradke, hmyzu sa jednoducho nevyhnete. Časté sú najmä uštipnutie, a to ako od komárov, tak aj od včiel. Nedávna prípadová štúdia informovala o prípade pacienta, ktorého včela uštipla priamo do oka. To však nebolo to najhoršie.

Vzácna prípadová štúdia publikovaná v časopise The New England Journal of Medicine z očnej nemocnice Wills Eye Hospital v americkom štáte Philadelphia opisuje desivý príbeh 55-ročného muža, ktorému sa do pravého oka zabodlo ostnaté včelie žihadlo. V deň bodnutia vyhľadal muž pomoc na miestnej pohotovosti, kde sa lekári snažili problém okamžite vyriešiť. Nevedno prečo, ale zdravotníckemu personálu sa nepodarilo odstrániť celé žihadlo. Veľká časť žihadla pripomínajúceho oštep zostala stále usadená v pacientovej dúhovke. O dva dni neskôr sa mužovi výrazne zhoršilo videnie a mal silné bolesti. Cievky v pravej dúhovke začali krvácať a na poranené oko ledva videl. Jediné, čo dokázal, keď zavrel nezranené oko, bolo spočítať si prsty. V obave o svoj zrak sa vybral na oftalmologickú kliniku. 

Aby odborníci na klinike zistili, čo sa deje, použili fluorescenčné farbivo na zafarbenie zapálenej rohovky oka. Pod špecializovaným mikroskopom s jasným svetlom tím našiel drobný, prenikavý objekt usadený v priehľadnom tkanive medzi dúhovkou a sklérou, očným bielkom. Tenká sliznica, ktorá pokrýva a maže skléru, bola zapálená a mala rozšírené cievy. Opuchnutá bola aj rohovka, ktorá pokrýva zrenicu a dúhovku. Oftalmológovia na klinike si až neskôr všimli, že príčinou je zabudnutá časť žihadla. Na jej odstránenie použili špeciálne kliešte. Pacientovi potom predpísali očné kvapky s antibakteriálnymi liekmi a steroidmi. O päť mesiacov neskôr sa jeho zrak výrazne zlepšil. 

Očné bodnutie včelou si vyžaduje akútne ošetrenie vzhľadom na závažný zápal. Žihadlá včiel a ôs priamo do očí sú zriedkavé a vo vedeckej literatúre je publikovaných len málo prípadov. Odborníci z Americkej oftalmologickej akadémie tvrdia, že bez okamžitej konzultácie môže byť poškodenie závažné – hrozí aj strata zraku. Žihadlá včiel aj ôs sú natoľko tenké, že môžu prepichnúť tkanivo oka. Navyše uvoľňujú aj jed, ktorý môže preniknúť hlboko do gélovej hmoty oka, vystaviť zadnú časť očnej gule toxínom a vyvolať imunitnú reakciu. 

Lekárov šokoval vzácny prípad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Približne 90 percent jedu včela vstrekne už počas prvých 30 sekúnd po bodnutí a ak sa žihadlo nedá ľahko odstrániť alebo si vyžaduje chirurgický zákrok, niektorí oftalmológovia ho jednoducho nevyberajú. V opačnom prípade by totiž mohli napáchať ďalšie škody. Existuje niekoľko prípadov, keď žihadlo zostalo v oku pacienta a napriek prítomnosti cudzieho predmetu pacient nezaznamenal zhoršené videnie. Napríklad v prípadovej štúdii uverejnenej v 70. rokoch 20. storočia mal jeden pacient 28 rokov v rohovke zapichnuté včelie žihadlo bez toho, aby mal problémy so zrakom. 

Viac o téme: VčelaUštipnutieŽihadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu