Štvrtok19. september 2024, meniny má Konštantín, zajtra Ľuboslav, Ľuboslava

Regionálna veterinárna a potravinová správa eviduje v tejto lokalite mor včelieho plodu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GELNICA - Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Spišská Nová Ves eviduje od začiatku tohto roka dokopy šesť ohnísk moru včelieho plodu. Ako potvrdil regionálny veterinárny lekár Gregor Mikolaj, ohnisko zaznamenali naposledy v prvej polovici júla v jednom zo stanovíšť včelstiev v Gelnici.

Po dve ohniská evidujú v Spišskej Novej Vsi, v Mníšku nad Hnilcom aj v Gelnici. Čo sa týka nového ohniska v Gelnici, RVPS vyhlásila ochranné pásmo nákazy moru včelieho plodu pre kataster mesta Gelnica a obcí Jaklovce a Žakarovce.

archívne video

Včely v Prezidentskej záhrade doteraz vyprodukovali 130 kg medu (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)
Nariadila tiež likvidáciu všetkých rojov neznámeho pôvodu v ochrannom pásme v spolupráci s príslušným Hasičským a záchranným zborom. Každý prípad podozrenia na mor včelieho plodu je bez meškania potrebné hlásiť RVPS v Spišskej Novej Vsi.

Mikolaj spresnil, že opatrenia zahŕňajú aj zákaz presunu včelstiev, matiek, včelárskych zariadení, produktov a materiálu z a do ochranného pásma. Do odvolania platí i zákaz predaja a použitia medu a včelích produktov na včelárske účely, rovnako aj včelárskych pomôcok nachádzajúcich sa v ochrannom pásme nákazy počas trvania pozorovacej doby, ktorá trvá jeden rok.

"Ochranné pásmo je v okolí troch kilometrov od ohniska. V tomto pásme sa včelstvá nelikvidujú. Samotné ohnisko, respektíve pozitívne včelstvá, sa spálili," spresnil.

Viac o téme: SpišMor včelieho ploduRegionálna veterinárna a potravinová správa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu