Sobota5. október 2024, meniny má Viera, zajtra Natália

VAROVANIE Tieto dve dovolenkové destinácie bojujú so zákerným ochorením: Turisti majú byť mimoriadne obozretní!

(Zdroj: Getty Images)

RÍM/MADRID – Dovolenkové destinácie Španielsko a Taliansko zápasia so zákerným ochorením. V oboch krajinách sa objavilo niekoľko prípadov západonílskej horúčky. Úrady už vydali aj varovanie a turistom odporúčajú, aby boli obozretní.

Pred týmto ochorením varovalo aj Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb. Podľa britského denníku Mirror sa týmto ochorením mali nakaziť turisti v španielskej Seville, no ďalšie prípady hlásia aj z talianskeho mesta Modena. V prípade, že turisti majú naplánovanú cestu do týchto destinácii, opatrnosť je na mieste.

Festival Vrbovské vetry 2024 (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Vírus západonílskej horúčky prenáša invazívny druh komára, ktorý je v týchto mesiacoch mimoriadne aktívny. Podľa riaditeľky Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb Andrey Ammonovej môže byť za nárastom prípadov aj zmena klímy. „Vytvára priaznivé podmienky pre šírenie invazívnych komárov do predtým nezasiahnutých oblastí a infikovaných môže byť viac ľudí,“ upresnila.

Podľa dostupných informácií zhruba 80% infikovaných ochorenie prekoná bez akýchkoľvek príznakov. Pri zvyšných 20% ale môže dôjsť ku komplikáciám a ochorenie sa môže prejaviť silnými bolesťami hlavy, nevoľnosťou, horúčkou, zvracaním, výsypom alebo bolesťou očí. Silnejší variant ochorenia môže byť spojený dokonca aj s napadnutím nervového systému a v tých najhorších prípadoch je úmrtnosť na úrovni okolo 17%. Najviac ohrozenou skupinou sú deti a starší ľudia, ktorí už majú zdravotné problémy ako vysoký krvný tlak alebo cukrovka.

Viac o téme: Komár ŠpanielskoTalianskoZápadonílska horúčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu