Nedeľa8. september 2024, meniny má Miriama, zajtra Martina

Poplach v Európe: Šíri sa nebezpečný druh kliešťov, POZOR prenášajú tieto vážne ochorenia!

Pozor na vysokú trávu! Tento hmyz prenáša nebezpečné ochorenie: Ohrození sú najmä ľudia s ochorením imunity
Pozor na vysokú trávu! Tento hmyz prenáša nebezpečné ochorenie: Ohrození sú najmä ľudia s ochorením imunity (Zdroj: Getty Images)

EURÓPA – Odborníci apelujú na verejnosť, aby boli počas dovolenkovej sezóny mimoriadne opatrní. Európou sa šíri nebezpečný druh kliešťov druhu hyalomma lisitanicum.

Tento druh kliešťov je nebezpečný aj svojou veľkosťou, obvykle totižto bývajú až štyrikrát väčší ako bežné kliešte na ktoré sme v Európe zvyknutí. Invazívny druh kliešťa druhu hyalomma lisitanicum sa pôvodne vyskytoval iba v Ázii a Afrike. Neskôr sa ale tento druh presunul aj do Európy. Ich potomkov našli odborníci už v Nemecku, Švédsku, Španielsku ako aj na severe Talianska.

V Michalovciach ako prví na Slovensku testujú detektory zvuku (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

V porovnaní s bežnými kliešťami, ktoré dosahujú maximálnu veľkosť 3-5 mm môže tento druh po prisatí dosiahnuť veľkosť až 2 cm. Typickým poznávacím znakom sú pruhované nohy. Podľa odborníkov sú nebezpečné najmä ochoreniami, ktoré môžu prenášať. Okrem boreliózy a encefalitídy aj krymsko-konžskú heragickú horúčku.

Na tento druh kliešťov upozornil aj britský Independent. Britský lekár Navin Khosla upresnil, že je potrebné po návšteve parkov a lesov si dôkladne skontrolovať pokožku aj oblečenie. „Pokiaľ si všimnete oválny červený fľak na koži, mohlo by ísť o boreliózu. Je potrebné mať ale na pamäti, že sa tento fľak môže objaviť aj tri mesiace po uhryznutí,“ dodal. Zároveň ale upresnil, že zvyčajne sa tento fľak objaví už týždeň až mesiac po uhryznutí.

Prevenciou pred ochoreniami je podľa lekára správne ošetrenie postihnutého miesta ako aj vytiahnutie parazita z kože. Miesto na koži dezinfikujeme a čistou špicatou pinzetou, ktorú je potrebné priblížiť čo najbližšie ku koži následne kliešťa vytiahneme. Dôležité je nestlačiť kliešťa, aby neuvoľnil nebezpečné látky do tela a ťahať parazita kolmo od kože. Pomôcť by mohli mierne kývavé pohyby alebo prvotné pootočenie, ale nie točenie. Po vybratí parazita je potrebné miesto skontrolovať a opäť dezinfikovať.

Viac o téme: KliešteEncefalitídaBorelióza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu