Sobota26. október 2024, meniny má Demeter, zajtra Sabína

Commonwealth má novú líderku: Ghanská politička sľubuje zmeny v obchodných vzťahoch a reparáciách

Ministerka zahraničných vecí Ghanskej republiky Shirley Ayorkor Botchwey (vľavo) a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock (vpravo).
Ministerka zahraničných vecí Ghanskej republiky Shirley Ayorkor Botchwey (vľavo) a nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock (vpravo). (Zdroj: SITA/AP/Rolf Vennenbernd/DPA)

APIA - Britské Spoločenstvo národov (Commonwealth) na sobotňajšom summite na Samoe vyhlásilo za novú generálnu tajomníčku organizácie ghanskú ministerku zahraničných vecí Shirley Ayorkor Botchweyovú. Informovala o tom agentúra AFP.

Botchweyová bola jednou z troch kandidátov, ktorí sa uchádzali o tento post. Všetci traja kandidáti podporili výzvy, aby sa európske krajiny zaoberali svojou koloniálnou a otrokárskou minulosťou.

archívne video

Chceme, aby cyklodoprava a cykloturistika bola znásobená významným spôsobom, tvrdí štátna tajomníčka Ministerstva dopravy (Zdroj: TASR/Daniel Stehlík)

Nová generálna tajomníčka Commonwealthu pôsobila posledných sedem rokov ako ghanská ministerka zahraničných vecí, pričom riadila aj dvojročné pôsobenie Ghany v Bezpečnostnej rade OSN, ktoré sa skončilo v decembri 2023.

Botchweyová zároveň podporila vypracovanie dohody o voľnom obchode medzi členskými štátmi Commonwealthu a vyplatenie reparácií africkým krajinám za otrokárstvo a koloniálnu históriu európskych mocností na kontinente.

Generálny tajomník Commonwealthu môže vykonávať svoju funkciu maximálne dve štvorročné funkčné obdobia. Dosluhujúcou generálnou tajomníčkou je Patricia Scotlandová, ktorá má dvojaké občianstvo - britské a dominikánske.

Viac o téme: TajomníčkaSamoaCommonwealthAyorkor Botchweyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu