Streda23. október 2024, meniny má Alojzia, zajtra Kvetoslava

Británia a Nemecko podpíšu obrannú dohodu: Má posilniť európsku bezpečnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Imges)

LONDÝN - Ministri obrany Spojeného kráľovstva a Nemecka podpíšu v stredu v Londýne obrannú dohodu, ktorú označujú za prvú svojho druhu. Cieľom má byť podľa nich posilnenie európskej bezpečnosti v čase rastúcej ruskej agresie, informuje agentúra AP a Reuters.

"Spojené kráľovstvo a Nemecko sa zbližujú. Vďaka projektom vo vzdušnej, pozemnej, námornej a kybernetickej oblasti spoločne zvýšime naše obranné kapacity, čím posilníme európsky pilier v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO)," uviedol nemecký minister obrany Boris Pistorius vo vyhlásení. Dodal, že pre Berlín je táto spolupráca dôležitá aj pre posilnenie východného krídla Aliancie.

archívne video

Poslanci v parlamente schválili obrannú dohodu so Spojenými štátmi americkými (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na základe dohody budú krajiny spolupracovať napríklad na vývoji nových zbraní, ktoré majú dlhší dolet a väčšiu presnosť ako súčasné raketové systémy dlhého doletu. A to napríklad aj Storm Shadow, ktoré Británia poskytla Ukrajine v boji proti Rusku.

Nemecko bude taktiež príležitostne nasadzovať lietadlá v Škótsku, aby pomáhalo chrániť severný Atlantický oceán, uviedla Británia. Krajiny budú podľa dohody spolupracovať na vývoji ozbrojených vozidiel či nových pozemných a vzdušných dronov.

"(Dohoda) zabezpečuje bezprecedentnú úroveň novej spolupráce s nemeckými ozbrojenými silami a priemyslom, čo prináša výhody pre našu spoločnú bezpečnosť a prosperitu, chráni naše spoločné hodnoty a posilňuje naše obranné priemyselné základne," povedal britský minister obrany John Healey.

Hoci pôjde o bilaterálnu dohodu, tento pakt zároveň znamená, že Británia, Nemecko a Francúzsko majú medzi sebou uzavreté dohody o obrane, čo otvára dvere možnej ďalšej spolupráci medzi nimi, píše Reuters.

Viac o téme: NemeckoVeľká BritániaObranná dohodaEurópska bezpečnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu