Piatok18. október 2024, meniny má Lukáš, zajtra Kristián

Na Kórejskom polostrove sa už nahlas hovorí o vojne! RADIKÁLNY krok Kim Čong-una

Severokórejský vládca Kim Čong-un
Severokórejský vládca Kim Čong-un (Zdroj: SITA/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service)

PCHJONGJANG – Kórejský polostrov je od svojho rozdelenia považovaný za zónu napätých vzťahov. V minulosti sa už niekoľkokrát zdalo, že vzťahy medzi dvomi kórejskými republikami budú napredovať v pokojnej atmosfére, no odlišné politické ciele zapríčinili ďalšiu odluku. Severná Kórea sa, na rozdiel od Západu, prikláňa k Rusku, pričom sa snaží prerušiť so svojím južným susedom všetky možné spojenia.

Severná Kórea vydala dňa 16. októbra oficiálne stanovisko, v ktorom tvrdí, že cesty a železnice, ktoré sú spojené s Južnou Kóreou, budú zablokované, prípadne úplne odstránené. KCNA Watch informuje, že "na základe rozhodnutia č. 00122 Ústrednej vojenskej komisie Kórejskej strany pracujúcich prijal generálny štáb Kórejskej ľudovej armády dňa 15. októbra opatrenie na fyzické odrezanie ciest a železníc KĽDR, ktoré vedú do Južnej Kórey cez východné a západné úseky južnej hranice KĽDR". 

Úplné odtrhnutie  

Tieto kroky majú za cieľ úplné odtrhnutie Severnej Kórey od jej južného suseda, pričom toto rozhodnutie sa uplatňuje v rámci štátnej suverenity. Kim okrem toho pozmenil Ústavu Severnej Kórey, kde označil južného suseda za "nepriateľský štát". 

Analytici sú z tohto rozhodnutia severokórejského vládcu v pomykove, no nepredpokladajú, že Pchjongjang by sa uchýlil k priamym útokom proti spojeneckým silám Južnej Kórey a jej silného partnera USA. 

Vyhlásenie pred vojakmi 

Počas návštevy veliteľstva 2. zboru Severokórejskej ľudovej armády, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok 17. októbra, Kim pred vojakmi zdôraznil, že je dôležité pochopiť, že "akékoľvek použitie útočnej sily proti Juhu (Južnej Kórey) by predstavovalo legitímnu odvetnú akciu proti nepriateľskej krajine, nie proti krajanom".

Zablokovanie a odpálenie hraničných cestných a železničných úsekov označil Kim za odhodlanie "Severu" prerušiť dlhotrvajúce "zlé vzťahy" so susedom, ktoré trvajú už storočia, pričom sa takýmto spôsobom prerušia aj "zbytočné a nerozumné návrhy na znovuzjednotenie ako národného cieľa".

Vojaci Severnej Kórey nebudú podľa Kimovho vyhlásenia váhať použiť fyzickú silu proti zdanlivo nepriateľskej krajine. Tento krok má nastať v prípade, pokiaľ sa Južná Kórea pokúsi narušiť suverenitu svojho severného suseda. Uvádza to severokórejská centrálna tlačová agentúra KCNA. 

Opatrenia budú pokračovať

Hovorca ministerstva národnej obrany Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) uviedol, že dňa 15. októbra boli zablokované alebo odpálené 60-metrové úseky ciest a železníc v Kamho-ri (Kangwon) a Tongnae-ri (Kaesong) v juhozápadnej časti krajiny. "KĽDR bude naďalej prijímať opatrenia na trvalé opevnenie a uzavretie svojej južnej hranice," dodal. 

Ide o nevyhnutné a legitímne opatrenie prijaté v súlade s požiadavkou ústavy KĽDR. Vzhľadom na vážne bezpečnostné okolnosti situácia vyústila až na "nepredvídateľný možný scenár vojny".

Rezort pre ochranu pôdy a životného prostredia KĽDR oznámil, že odstrely nemali negatívny vplyv na okolitú prírodu, pričom potvrdil, že trasy spájajúce KĽDR s Južnou Kóreou boli úplne odstránené.
Cezhraničné spojenie bolo vybudované na začiatku tohto tisícročia prevažne z juhokórejských zdrojov a iniciatívy. KĽDR sa už celý rok snaží všetky hraničné prechody opevňovať rôznymi zátarasami. "Nechceme vojnu, ale nebudeme sa jej brániť," doplnil Kim.

Slovné varovania 

Severná Kórea v posledných týždňoch čoraz viac provokuje svojho južného suseda. Soul obvinila z "útoku" bezpilotných lietadiel, ktoré mali niekedy v októbri zhadzovať nad Pchjongjangom propagandistické protivládne letáky. Južná Kórea odmietla akúkoľvek spojitosť s týmto činom, no varovala, že pokiaľ bude ohrozená bezpečnosť jej občanov, Kim sa musí pripraviť na "drvivú reakciu, ktorá ukončí severokórejský režim".  

Viac o téme: ústavaOdstrelHraničné priechodyKim Čong-unSeverná KóreaJužná KóreaVládcaNepriateľský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu