Utorok22. október 2024, meniny má Sergej, zajtra Alojzia

KĽDR sa vyhráža Západu, TERČOM aj päť krajín EÚ: Narušili ste našu suverenitu, zaplatíte VYSOKÚ cenu!

Ministerka zahraničných vecí Severnej Kórey Čoe Son-hui sa vyhrážala aj európskym krajinám
Ministerka zahraničných vecí Severnej Kórey Čoe Son-hui sa vyhrážala aj európskym krajinám (Zdroj: X/Jay Park(박재우), Getty Images)

PCHJONGJANG – Severná Kórea už mnoho rokov vyvíja vlastný jadrový program, pričom neberie do úvahy žiadne medzinárodné dohody o obmedzení. Aj z tohto hľadiska je pod drobnohľadom západných mocností. V súčasnej dobe bol navyše vytvorený nový monitorovací tím, ktorého činnosť ale Pchjongjang odsudzuje.

Severokórejská ministerka zahraničných vecí Čoe Son-hui označila v nedeľu 20. októbra novovytvorený tím na monitorovanie sankcií programu jadrových zbraní KĽDR za "nezákonný a nelegitímny". Uvádza to ázijský denník The Asahi Shimbun. Son-hui okrem toho varovala, že krajiny, ktoré budú tohto súčasťou, zaplatia "vysokú cenu". S ruským prezidentom sa šéfka severokórejskej diploamcie napsoledy osobne stretla v januári tohto roku. Poukazuje to na silné vzájomné vzťahy obidvoch krajín. 

"Odsudzujem a rázne to odmietam ako výzvu medzinárodnej spravodlivosti a najočividnejšie porušenie suverenity Severnej Kórey. Sily zapojené do očierňovacej kampane proti KĽDR zaplatia za svoje činy vysokú cenu," dodala.

Monitorovací tím 

Medzi krajinami nového monitorovacieho tímu je aj päť zástupcov z Európy. Sú nimi Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Holandsko a Veľká Británia. Okrem nich patria do skupiny aj USA, Kanada, Austrália, Japonsko, Nový Zéland a samotný sused KĽDR, Južná Kórea. 

Nová skupina na monitorovanie jadrového programu KĽDR musela byť vytvorená po tom, ako ho v marci ruské veto v Bezpečnostnej rade OSN ukončilo. Západ tak mal oprávnené obavy o ďalších krokoch Pchjonjangu. Najsilnejší člen nového tímu - USA, sa bude usilovať o implementovanie sankcií OSN voči Severnej Kórei. 

"Našou prednosťou bude pokračovať v predchádzajúcom programe zavedenom Bezpečnostnou radou OSN. Tejto ceste bránila ruská neústupčivosť," povedal námestník amerického ministra zahraničných vecí Kurt Campbell na tlačovej konferencii v Soule.

Cieľom mechanizmu má byť podľa Euronews úplná implementácia sankcií OSN voči KĽDR cez zverejnenie informácií o porušení a pokusov o ich obídenie.

Nasadenie síl do vojny na Ukrajine 

USA a Južná Kórea už skôr varovali pred prehĺbením vzťahov medzi Moskvou a Pchjongjangom. Špionážna agentúra Južnej Kórey v piatok 18. októbra uviedla, že jej severný sused "vyslal na ruský Ďaleký východ 1 500 vojakov špeciálnych síl, ktorí tam absolvujú výcvik". Predpokladá sa, že Severná Kórea ich chce nasadiť do bojov na Ukrajine. 

Americký minister obrany Lloyd Austin poznamenal, že nemôže potvrdiť vyslanie severokórejských vojakov do Ruska, no pokiaľ by to bola pravda, "takýto krok by bol znepokojujúci". Moskva aj Pchjongjang popierajú akýkoľvek presun severokórejskej armády. 
 

Viac o téme: Jadrový programDiplomaciaOhrozenieEurópaPchjongjangSeverná KóreaKĽDRPolitikaČoe Son-huiMonitorovací tím
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu