Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Izrael vyhlásil v pohraničí s Libanonom päť nových uzavretých vojenských zón

(Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

JERUZALEM - Izraelská armáda vyhlásila za uzavretú vojenskú zónu ďalších päť oblastí pozdĺž hraníc Izraela s Libanonom. Zákaz vstupu od sobotňajšej 20:00 h platí pre okolie dedín typu mošav Zar'it, Šomera, Štula, Netu'a a Even Menachem v severnom Izraeli. V sobotu o tom informovala agentúra AFP, píše TASR.

Izrael minulý týždeň začal pozemné vojenské operácie v južnom Libanone ako ďalšiu fázu dlhodobého konfliktu s libanonským proiránskym hnutím Hizballáh. Libanonské hnutie a izraelská armáda pritom ostreľovali svoje pozície v pohraničí prakticky každý deň od vlaňajšieho októbra, keď Izrael začal v Pásme Gazy vojnu proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas v odvete za palestínsky teroristický vpád na juh Izraela zo 7. októbra 2023.

Izraelská armáda zabila vodcu Hasana Nasralláha

Situácia v Libanone prudko eskalovala v polovici septembra po explóziách tisícov komunikačných zariadení využívaných Hizballáhom a po následnom rozsiahlom bombardovaní pozícií Hizballáhu v Libanone, pri ktorom izraelská armáda zabila mnoho členov vedenia tohto hnutia vrátane jeho vodcu Hasana Nasralláha.

Viac o téme: IzraelLibanonVojenské zóny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu