Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Starmerova vláda po 100 dňoch: Popularita britského premiéra sa prepadla

(Zdroj: SITA/Benjamin Cremel/Pool Photo via AP)

LONDÝN - Popularita britského premiéra Keira Starmera a jeho vlády sa po 100 dňoch vládnutia prepadla. Poukazuje na to britská tlač, ktorá dnes hodnotí počiatočné obdobie labouristickej vlády. Starmer podľa denníkov v úrade zažil náročné či vyložene zlé obdobie, ktoré poznačili letné demonštrácie proti imigrantom, príprava nového rozpočtu a tiež správy o daroch, ktoré Starmer dostával, keď bol opozičným poslancom.

V anglosaskej kultúre býva 100 dní prvým míľnikom pre hodnotenie vlády. Starmer získal v júlových parlamentných voľbách rozsiahlu väčšinu mandátov v dolnej komore parlamentu, labouristi sa tak po 14 rokoch vrátili do vlády s prísľubom, že napravia problémy, ktoré podľa nich spôsobili konzervatívne kabinety.

archívne video

Budúca britská premiérka Liz Trussová na videu ku kampani (Zdroj: Facebook/Liz Truss)

V prvých 100 dňoch musel Starmerov kabinet čeliť násilným demonštráciám proti imigrantom, stagnujúcej ekonomike či príprave rozpočtu vo finančnej situácii, ktorá je podľa labouristov výrazne horšia, než ukazovali konzervatívci. Náprava stavu verejných financií si vyžiada zvýšenie daní aj niektoré škrty v sociálnych výdavkoch. Na premiéra tiež vrhá tieň kauza s nákladnými darmi, ktoré dostával od labouristických sponzorov, hoci Starmer tvrdí, že žiadny zákon neporušil.

Kabinet si pripísal aj niekoľko úspechov

Popri tom si ale kabinet podľa agentúry AP môže pripísať aj niekoľko úspechov. Podarilo sa mu ukončiť štrajky v zdravotníctve a na železnici, predložil zákony, ktoré posilnia práva pracujúcich a nájomníkov, a ukončil plán konzervatívcov na deportáciu migrantov do Rwandy, ktorý labouristi považovali za neefektívny.

Britská verejnosť má ale pre Starmerovu labouristickú vládu zatiaľ skôr kritické hodnotenie. S počínaním vlády podľa agentúry YouGov súhlasí 18 percent respondentov, zatiaľ čo 59 percent respondentov je opačného názoru. Najvyššie miery podpory vláda dosahovala na konci júla, keď s ňou súhlasilo 29 percent ľudí a nesúhlasilo 31 percent.

Podľa prieskumu agentúry Ipsos zo začiatku októbra voliči hodnotia počínanie vlády ako nedostatočné. Na škále od nuly do desiatich jej dali priemernú známku 3,8. Hodnotenie nad päť vláda dostala u ľudí vo veku 18 až 34 rokov, s rastúcim vekom ale spokojnosť s vládou klesá. Hodnotenie 6,1 dali vláde voliči Labouristickej strany, medzi pravicovými stranami je však súčasný kabinet veľmi nepopulárny.

Negatívny trend sa týka aj samotného premiéra. Na začiatku vlády ho pozitívne hodnotilo 40 percent voličov, v októbri pozitívne hodnotenie klesla na 26 percent a tá negatívna vzrástla na 52 percent, ukazuje Ipsos. Podobný vývoj zaznamenala aj agentúra YouGov, podľa ktorej Starmera hodnotí záporne 63 percent respondentov a kladne 27 percent.

Premiér Starmer stanici BBC dnes povedal, že vo funkcii zažil náročné dni. Na otázku, čo tým myslí, odpovedal, že má na mysli "tie záležitosti okolo darov, problémy s personálnym obsadením, a takéto veci". Dodal však, že dosiahol to, čo si na prvých 100 dní vlády vytýčil.

Na prvom dojme záleží

O náročnom či vyložene zlom štarte vlády hovoria aj viacerí komentátori a časť tlače. Nepovedený začiatok by mohol poznamenať zvyšok vládneho angažmánu. "Na prvom dojmu záleží, a bude ťažké to obrátiť (k lepšiemu)," povedal agentúre AP politológ Tim Bale. Podľa jedného vládneho predstaviteľa, ktorého cituje stanica Sky News, však počínanie vlády v prvých 100 dňoch len ukázalo, v ako zlom stave zanechali Británii konzervatívci.

Viac o téme: PopularitaBritániaKeir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu