Sobota12. október 2024, meniny má Maximilián, Maxim, Max, zajtra Koloman

Britský premiér Starmer preplatí časť darov, ktoré prijal v opozícii i ako premiér

(Zdroj: SITA/Benjamin Cremel/Pool Photo via AP)

LONDYN - Britský premiér Keir Starmer preplatil niektoré z darov, ktoré od roku 2019 prijal od štedrých darcov, a je odhodlaný prehodnotiť pravidlá, ktorými sa budú členovia vlády riadiť pri prijímaní či odmietaní darov.

Podľa agentúry AFP to v stredu oznámila Starmerova tlačová služba. Dodala, že premiér preplatil dary v celkovej hodnote 6000 libier (7200 eur) vrátane lístkov na koncert americkej speváčky Taylor Swiftovej.

Všetky dary boli síce venované v rámci parlamentných pravidiel, ale Starmer čelil obvineniam z pokrytectva, pretože aféra s darmi vypukla krátko po tom, ako britská vláda vyzvala občanov, aby si s vidinou lepšej budúcnosti teraz "pritiahli opasky". Starmerov kabinet oznámil aj zrušenie príspevku na energie pre desať miliónov dôchodcov, čo je veľmi kontroverzné opatrenie.

Škandál venovania darov od Waheeda Alliho

Spor o dary v septembri zatienil aj výročnú konferenciu labouristov - vôbec prvú, odkedy sa stredoľavá strana v júli po 14 rokoch v opozícii vrátila k moci. Osobitná pozornosť bola v rámci škandálu venovaná darom od Waheeda Alliho, labouristického člena Snemovne lordov, hornej komory parlamentu Spojeného kráľovstva. Starmer v posledných mesiacoch prijal od Alliho oblečenie, okuliare a ubytovanie. Príslušný úrad v stredu oznámil, že Alliho vyšetruje pre možné porušovanie kódexu parlamentu.

Darčeky a rôzne pozvania v hodnote viac ako 127-tisíc eur

AFP dodala, že Starmer dodatočne uhradil náklady na šesť lístkov na koncert Taylor Swiftovej od amerického hudobného vydavateľstva Universal Music Group v hodnote 2800 libier (3362 eur), ako aj štyri lístky na konské dostihy za takmer 2000 libier (2401 eur). Zaplatil aj za dva lístky na futbal v hodnote takmer 600 libier (720 eur) i 839 libier (1007 eur) za zapožičanie oblečenia od špičkového návrhára, ktorého obdivovateľkou je premiérova manželka Victoria. Podľa britských médií Keir Starmer dostal od decembra 2019 darčeky a rôzne pozvania v hodnote viac ako 107.145 libier (127.278 eur).

Viac o téme: DaryPreplatenieKeir Starmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu